Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a anunţat joi, că intenţionează modernizarea celui mai mare parc din oraş, Parcul Sub Arini.
Fodor anunţă că Primăria va face un studiu pentru o nouă amenajare a Parcului Sub Arini
„Dorim să facem un studiu pentru reamenajarea Parcului SubArini şi revalorificarea lui la nivel maxim. Este un parc superb şi e păcat să nu îi dăm şi o altă faţă”, a spus joi, primarul Astrid Fodor.
Sub Arini – istoria celui mai mare parc al Sibiului
Parcul, iniţial un teren viran între fortificaţiile Steaua şi Josephin după pierderea funcţiunii militare a fortificaţiilor este amenajat ca parc englezesc prin decizia municipalităţii din 1856, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Primăriei Sibiu. „Din 1882, amenajarea este preluată de Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului, care construieşte un pavilion de muzică (1898), o fântână arteziană, introduce iluminarea electrică (1905) şi continuă îmbogăţirea dendrologică, astfel încât în final suprafaţa de 30 ha să cuprindă 680 de specii de arbori şi arbuşti forestieri şi ornamentali, 30 de specii exotice adăpost pentru 95 de feluri de păsări sedentare şi migratoare. În 1938 este amplasat bustul poetului Mihai Eminescu. În parc aleea numită „Reitweg” (Drumul de Călărie) era amenajată ca pistă de promenadă ecvestră cu punct terminus în Dumbrava Sibiului. În 1979 Consiliul Popular al Municipiului Sibiu, operează reamenajări în dauna structurii de parc englezesc, printre care asfaltarea aleilor principale şi înlocuirea podurilor din lemn cu poduri de beton”, se arată pe site-ul www.sibiu.ro
22 hectare de parc
„În prezent parcul are 22 de hectare pe care cresc peste 61 specii de arbori, din care 26 exotici şi 35 indigeni. De o deosebită valoare ştiinţifică şi decorativă sunt speciile exotice, atât cele din Extremul Orient (ginkgo, arborele vieţii, magnolia), cât şi cele din America de Nord (molid înţepător, pin strob, tuie, chiparos de California, stejar roşu şi stejar de baltă, nuc negru, arbore de lalea, roşcov de Canada, arţar american şi arţar de zahăr, gladice, catalpa). Cei mai bătrâni arbori (exemplare de arini, plop negru, tei, stejari) au peste 150 de ani. În acest decor îşi găsesc adăpostul aproximativ 95 specii de păsări”, susţin cei de la Primăria Sibiu, pe site-ul oficial.