Culturile agricole ar putea fi compromise din cauza secetei - Fermierii sibieni sunt îngrijorați
foto Arhivă

Specialiștii spun că, o mare parte din culturile de toamnă sunt compromise din cauza secetei pedologice severe. Există riscul ca și culturile de primăvară să fie afectate. De vină este lipsa precipitațiilor.

Precipitațiile care cad în perioada 1 octombrie -1 aprilie sunt determinante și pentru culturile de primăvară, nu doar pentru cele de toamnă, dar din octombrie până acum precipitațiile au fost în cantități extrem de mici.

„Nu este apă în pămînt nici dacă sapi la 6 metri. Trebuie să începem lucrările de primăvară, altfel suprafețe foarte mari de culturi de primăvară vor fi afectate. Fermierii știu acest lucru. Ca să ajungem la un nivel optim de apă în sol ar trebui să plouă continuu timp de o lună, mocănește, nu ploi torențiale. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu știu ce se alege de producțiile agricole din acest an”, spune Ioan Belei, un fermier din Șura Mare.

„Campania agricolă de primăvară ar trebui să înceapă în lunile februarie-martie, nu în aprilie așa cum se întâmpla cu niște ani în urmă, pentru că s-au schimbat condițiile climatice. O altă măsură care ar trebui luată este aducerea în cultură a plantelor cu un consum redus de apă și să se recurgă la tehnică agricolă pentru menținerea apei în sol. Trebuie să înceapă acum lucrările pentru primăvară, dacă vremea se menține la fel, se poate intra la semănat”, a spus de curând într-un interviu pentru publicația  Fermieri în România, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

Pentru săptămânile următoare, ANM prognozează precipitații slabe cantitativ, temperaturi mai mari față de normal și menținerea deficitului de apă din sol.

 

Ultima oră