Medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi – Ce trebuie să facă sibienii cu ele
FOTO: unsplash.com

Medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi! Cetățenii sunt obligați să le aducă în farmacii, fiind distruse, ulterior, de companii specializate în eliminarea deșeurilor periculoase. Problema este că nu toate farmaciile au contract cu aceste firme. În acest caz, ce ar trebui să facă sibienii?

Medicamentele expirate intră în categoria deșeurilor menajere periculoase, care nu ar trebui să ajungă la gropile de gunoi, în toalete sau în chiuvete. Din lipsa campaniilor de conștientizare, mulți dintre noi nu știm ce trebuie să facem cu ele. Potrivit green-report.ro, aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi din România sau în sistemul de canalizare.

Medicamentele aruncate la întâmplare sunt nocive pentru mediu
Medicamentele conțin substanțe chimice active care au rolul de a preveni și de a trata afecțiuni. Din acest motiv, traseul lor trebuie să fie strict controlat, excluzând aruncarea la întâmplare. Depuse la gropile de gunoi, medicamentele pot contamina solul și apa. Intemperiile distrug în timp ambalajele, iar substanțele chimice din medicamente pot fi spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat. Dacă groapa de gunoi nu este una ecologică, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, levigatul va ajunge în cele din urmă în pânza de apă freatică, pe care o va contamina. Riscul este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populație consumă apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată în niciun fel. Consecințele pot fi îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice, situație deja constatată de medici.

Este ilegal să arunci medicamente la gunoi
Legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor. Din păcate însă, nu este la fel de clară și în ceea ce privește cadrul pentru aplicare. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este obligatoriu ca produsele de acest tip să fie predate în farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea medicamentelor prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă. Dar legislația nu clarifică un aspect foarte important, cine anume suportă cheltuielile presupuse de eliminarea medicamentelor predate farmaciilor: producătorii, farmaciile sau autoritățile locale? În plus, nu specifică nici care sunt eventualele amenzi. Alt aspect important este că doar unele farmacii au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct. Prin urmare, farmaciștii sunt puși în situația de a refuza persoanele responsabile față de mediu și care vor să respecte legea, acestea fiind nevoite să se întoarcă acasă cu medicamentele, mai scrie green-report.ro.

În Sibiu, nu toate farmaciile primesc medicamente expirate
Un sibian ne-a semnalat pe adresa redacției că, de câteva zile, se plimbă prin oraș, pe la farmacii, în încercarea de a preda o plasă cu medicamente expirate. „De câteva zile mă chinui să <<arunc>> o plăsuță cu pastille expirate, iar farmaciștii nu vor să le ia. Motivul: Fie au prea multe și nu au spațiu de depozitare pentru ele, fie nu mai au contract cu o firmă specializată, fie firma specializată nu le-a mai ridicat de mult timp. Am avut noroc la o farmacie din Terezian, unde mi-au spus că trebuie să fac un proces verbal, în care să menționez fiecare medicament în parte, cu termenul de expirare și lotul de fabricație. Singura din cele zece la care am încercat”, spune Alexandru.

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din Sibiu spun că oamenii sunt obligați să ducă medicamentele la farmacii, însă, din cauza legii care „stă în coadă de pește”, farmaciile nu sunt obligate să le primească.

„Este un vid legilativ aici. Pacienții sunt obligați să aducă medicamentele la farmacie, dar famaciile nu sunt obligate să le primească. Acolo s-a oprit legea. Colegiul Farmaciștilor din Sibiu a încercat să facă cu Primăria un fel de acord, să putem avea firme specializate, dar până acum nu s-a materializat nimic. Se încearcă în continuare rezolvarea situației. Suntem conștienți că noi, farmaciștii, suntem singurii cunoscători ai medicamentelor. Deci este un serviciu de care am avea nevoie”, spune vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Sibiu.

Unde pot duce sibienii medicamentele expirate
Sibienii responsabili trebuie să știe că există câteva farmacii care primesc medicamentele expirate. Două dintre ele au fost „găsite” de reporterii Ora de Sibiu. Este vorba despre farmacia Catena de pe strada Turnului și despre farmacia Apotheka de pe strada Lungă.

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din Sibiu spun că „farmaciile Ropharma și Polisano iau medicamente cu proces verbal”. De asemenea, aceștia transmit că, în curând pe site-ul colegfarmsibiu.ro va apărea o listă cu toate farmaciile din Sibiu unde se pot aduce medicamente expirate.

Ultima oră