intrare gratuită pentru elevi la teatru și la muzeu potrivit legii educației - adrian tibu: "nu se mai poate! până aici!"
Sursa: Facebook Adrian Tibu

Potrivit modificărilor la Legea educației, adoptate luni în Senat, elevii din învățământul obligatoriu, dar și profesional și liceal, vor intra gratuit la muzee, la operă și la teatru.

Intrarea va fi liberă pentru toţi elevii care aleg să meargă la muzee, spectacole de operă, teatru sau film, dar şi la alte evenimente culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

Aceste prevederi se numără printre modificările aduse Legii educaţiei, modificări adoptate luni, prin vot final, în Senatul României, for decizional. Pentru ca toate acestea să intre în vigoare, legea educaţiei are nevoie de promulgarea lui Klaus Iohannis.

Dacă pe elevii îi bucură vestea că vor avea acces gratuit la evenimente culturale, managerii instituţiilor de specialitate sunt revoltaţi. Măsura ar putea să le blocheze proiecte majore, mai ales în cazul teatrelor pentru copii şi tineret care trăiesc exclusiv din vânzarea de bilete către elevi şi studenţi. Directorul Teatrului Gong din Sibiu este nemulţumit că decizia a fost luată fără o dezbatere prealabilă şi fără o analiză a impactului.

„Măi… nu se mai poate! Până aici! Sunt managerul unei instituții publice de spectacole de cinci ani și am încercat de fiecare dată să găsesc înțelepciunea pentru a FACE într-un sistem care se tot DESFACE. Să nu mai comentez, ci să mă adaptez, de cele mai multe ori la măsuri aplicate retroactiv. Deși am mari semne de întrebare, nu voi comenta fezabilitatea aspectelor legate de organizarea sistemului educațional prin proiectul de lege inițiat de UDMR și adoptat în Senatul României. Există profesioniști care trebuie să se pronunțe. Deși include facilități esențiale pentru elevi, nu cred că această lege trebuia mutilată”, a scris pe pagina sa de socializare, Adrian Tibu. 

„Sunt absolut mâhnit de modul în care s-a avansat tacit, fără un dialog real, impactul gratuității elevilor în teatrele pentru copii, în condițiile în care aceștia reprezintă publicul țintă, majoritar. Pentru cine nu știe, există deja Legea 71/2018 pentru modificarea art. 84 alin. (1) și (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de 75% reducere la bilete, iar studenții (ca și pensionarii) de 50% reducere. Ceea ce mi se pare firesc, cred cu tărie că aceste categorii de public trebuie susținute, nu mă înțelegeți greșit. Prin misiunea noastră ca teatre publice avem o filosofie orientată în această direcție. Dar de aici și până la a da peste cap un sistem prin necorelarea unor legi înseamnă lipsă de viziune. Ca instituție publică ce se finanțează și din venituri proprii voi fi forțat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii și tineret, ci „în săli de nunți și botezuri”. Pentru că nu vă imaginați că Ministerul Educației decontează mersul la teatru sau că primăriile și consiliile județene vor acoperi brusc toate cheltuielile teatrelor, în condițiile în care oricum de la an la an presiunea pe administrațiile locale e tot mai mare prin transferul de cheltuieli. Pentru spectacolele organizate cu elevii din școală, biletul la Teatrul GONG Sibiu este 7 lei. Prețul include și costul transportului cu autobuzul pentru cei care nu sunt în vecinătatea teatrului. Mai mult decât atât, teatrul oferă bilete sociale (gratuitate) copiilor ce provin din familii cu o situație financiară precară sau dezvoltă parteneriiate cu firme private pentru a aduce gratuit copiii de la sate. De ce nu ai lăsa un sistem funcțional să funcționeze? Gratuitatea generală nu înseamnă echitate și nici o creștere a calității. Sper din tot sufletul că Președintele României Klaus Iohannis va retrimite această lege în Parlament”, și-a încheiat mesajul directorul Teatrului Gong, Adrian Tibu.

Ultima oră

Comentariul meu