noua strategie pentru sectorul zootehnic se discută la sibiu - ce sunt fermele de elită

Vicepremierul Raluca Turcan și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, s-au întâlnit sâmbătă la Sibiu cu reprezentanții organizațiilor profesionale din sectorul zootehnic din România. La întâlnire s-au dezbătut strategiile europene în domeniul creşterii ovinelor si caprinelor.

Crescătorii de animale din toată țara au propus direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor ,  la nivelul UE,  întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de bună calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE.

noua strategie pentru sectorul zootehnic se discută la sibiu - ce sunt fermele de elită

Structura medie a producțiilor  obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână(3-4%). Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul anual intern de carne, brânzeturi, lână şi piei.

noua strategie pentru sectorul zootehnic se discută la sibiu - ce sunt fermele de elitănoua strategie pentru sectorul zootehnic se discută la sibiu - ce sunt fermele de elitănoua strategie pentru sectorul zootehnic se discută la sibiu - ce sunt fermele de elită

 

În opinia  asociațiilor de profil,  creşterea ovinelor și caprinelor din România, trebuie să fie un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung. Menţinerea şi dezvoltarea acestui sector este un proces complex, politic şi social, dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne și de lapte, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare.

Pe plan mondial, în creșterea și exploatarea ovinelor, se observă o preocupare pentru păstrarea și mărirea efectivelor de ovine. În Europa, avem o zonă geografica cu interes deosebit în România. Exploatarea ovinelor a cunoscut în ultimii ani creșteri spectaculoase a efectivelor și a performanței  productiilor, care potrivit crescătorilor de animale, trebuie să continue în mod accelerat pentru a  concura cu celelalte țări europene. Plecând de la aceste considerente, crescătorii de animale cred că Romania trebuie să-și schimbe radical viziunea privind  agricultura.

La întâlnire s-a discutat și despre nevoia de nominalizare a Fermelor de Elită, la toate creațiile biologice în vederea mentinerii și conservării fondului genetic la speciile ovine și caprine. În Romania se exploatează rase de ovine locale, nespecializate pe una din productiile solicitate. Aceste rase, timp de peste  50 de ani, au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lînă.

Prin urmare , crescătorii de animale cred că se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și  lapte. Schimbarea ar putea veni prin stimularea fermierilor crescători de oi din fermele de elită. Aceste ferme de elită , joacă un rol extrem de important în a produce și distribui material biologic cu valoare de ameliorare ridicată.

Crescătorii de animale cer o diferențiere a măsurilor propuse, deoarece activitatea economică este supusă unor cheltuieli suplimentare într-o fermă de elită, și este vorba și despre un program de ameliorare cu acțiuni complexe, care contribuie la furnizarea de reproducători valoroși ce pot oferi un progres în fermele  de producție.
La reuniunea de la Sibiu participă delegațiile a 50 de asociații și organizații profesionale din toate județele țării, reprezentanti ai ASAS , profesori universitari și cercetători din sectorul zootehnic  .

Ultima oră

Comentariul meu

Publică