Antarctica înregistrează o temperatură record de 18,3 grade

Baza de cercetare argentiniană Esperanza din norul al Antarcticii  a înregistrat, joi, 6 februarie 2020, o temperatură de 18,3 grade Celsius. Este un nou record care depășește ultimul record de 17,5 grade din martie 2015, după cum raportează Organizația Meteorologică Mondială (OMM). „Este o temperatură pe care nu o asociem cu Antarctica, nici măcar în sezonul de vară”, a declarat, la Geneva, purtătorul de cuvânt al OMM, Clare Nullis, citit de media internațională.

Expertul OMM cu privire la climă și extreme, Randal Cerveny, spune că „tot ceea ce am văzut până acum indică faptul că este probabil o înregistrare corectă, dar, desigur, vom face o evaluare formală”.

OMM a explicat, vineri, că recordul pare să fie legat pe termen scurt de ceea  așa numitul foehn , un fenomen ce constă într-un vânt cald. „Este important să verificăm acest fapt, deoarece Antarctica este o zonă în care nu avem suficiente observații, iar înregistrările sunt foarte împrăștiate. Verificarea înregistrărilor de acest fel ne va ajuta să avem o idee mai clară despre ceea ce se întâmplă pe continent”, explică Nullis. . Cu toate acestea, ceea ce se știe deocamdată despre Antarctica este îngrijorător, deoarece regiunea în care s-a observat înregistrarea este cea mai apropiată de vârful sudic al Americii de Sud și cu cea mai rapidă încălzire de pe întreaga planetă.

„Vorbim mult despre zona arctică, dar această parte specifică a Peninsulei Antarctice se încălzește foarte repede. În ultimii 50 de ani temperatura a crescut cu aproape 3 grade”, a spus purtătorul de cuvânt. Din acest motiv, stratul de gheață care acoperă continentul se pierde în fiecare an.

Cea mai mare parte a acestei pierderi de gheață se produce prin topire, în special în partea de vest a continentului înghețat, care acoperă 14 milioane de kilometri pătrați și unde temperaturile obișnuite se situează între -10 grade în zona de coastă și -60 grade în cele mai multe zone înalte din interior. Calota sa glaciară atinge o adâncime de până la 4,8 kilometri și stochează 90% din toată apa dulce de pe planetă, care dacă s-ar topi ar crește nivelul mării cu aproximativ 60 de metri.

Ultima oră