medicul chinez pedepsit că a dat alarma despre noul coronavirus a murit - cenzură pe internetul chinezesc

Medicul chinez care la sfârșitul lunii decembrie a avertizat despre apariția noului coronavirus , a murit  după ce a fost infectat, au informat surse  citate de ziarul chinez «Global Times». Li Wenliang a fost unul dintre opt medici chinezi care au avertizat despre noul virus, și care au suferit represalii din partea poliției chineze.

Spitalul central din Wuhan, unde a fost internat, a raportat decesul la 2,58 ora locală chineză vineri (22,58  joi, ora României) după ce a primit tratament de urgență din cauza insuficienței cardiace. Moartea sa vine după ore întregi de confuzie, deoarece la început s-a raportat decesul său, însă surse oficiale chineze au spus că este în viață.

Nu a fost liber să spună adevărul

„Cu câteva săptămâni în urmă, Li Wenliang nu era liber să spună adevărul. În această seară, nici măcar nu are libertatea de a muri” – a rezumat jurnalistul chinez Chen Qingqing,  joi seara, situația în care s-a găsit unul dintre cei opt medici care, pe 30 decembrie 2019, au avertizat că a apărut o boală „asemănătoare cu SARS” în  Wuhan. Medicul a fost arestat imediat pentru „răspândirea zvonurilor”, fiind infectat cu coronavirusul care ține acum lumea în suspans, iar joi, presa chineză a raportat decesul său.

Decesul său a generat un var de reacții pe rețelele sociale chineze, fiind un moment delicat pentru statul chinez. Căutările pe Internet legate de moartea medicului oftalmolog Li Wenliang au fost cenzurate.

Potrivit celui mai recent bilanț, până vineri, 7 februarie au murit 638 de oameni, majoritatea în China. În ultimele zile au fost înregistrate două decese în afara teritoriilro Chinei, unul în Hong Kong și unul în Filipine. Numărul de cazuri infectate înregistrate a ajuns la 31.522, în timp ce 1.737 dintre cei îmbolnăviți s-au vindecat.  Epidemia a depășit granițele Chinei ajungând în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa. Epidemia a izbucnit în Wuhan, într-o piață de animale vii, la jumătatea lunii decembrie 2019.

 

Ultima oră

Comentariul meu