sibianca din vurpăr moartă cu gripă - familia cere explicaţii doctorilor din spital care au lăsat-o să plece acasă
FOTO: arhivă

Ultimul deces confirmat cu gripă din Sibiu trezeşte nemulţumirea unei familii de sibieni. Este familia pacientei care a murit în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Practic, soţul femeii, cel care a dus-o cu maşina sâmbăta, la spitalul din Sibiu, cere explicaţii medicilor care au externat-o în acea zi şi i-au dat un tratament. A doua zi, pacienta s-a simţit şi mai rău, familia a sunat la 112 şi a chemat ambulanţa. Din păcate, după ce a fost adusă din nou la spital, duminica, femeia a decedat. La o săptămâna după deces, familia a aflat din presă, că de fapt femeia din Vurpăr a avut şi gripă.

De ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu a spus că de fapt pacienta din Vurpăr a fost şi sâmbătă, 25 ianuarie 2020, internată şi externată în aceeaşi zi?

Ceea ce jurnaliştii nu au ştiut de la spital sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, au aflat de la familia sibiencei. După ce familia a citit ieri în presă, că femeia pe care au îngropat-o, suferea şi de gripă, a reclamat faptul că de fapt, această sibiancă de 38 de ani, cu 3 copii acasă, fusese consultată în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Sibiu, şi sâmbăta, nu doar duminica, când a murit.

Spitalul confirmă ce zice familia: femeia a fost sâmbătă la UPU

“Femeia, în vârstă de 38 de ani, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu în data de 25 ianuarie unde a fost consultată de medicul de urgență, pacienta acuzând simptomatologie de tip digestiv (sindrom dispeptic nesistematizat). De asemenea, pacienta a afirmat, în antecedentele recente varicela, prezentând leziunile cutanate specifice evoluției în remisie a bolii”, a transmis conducerea spitalului, la solicitarea presei.

Oficial, spitalul spune că femeia sâmbăta nu prezenta suspiciune de gripă. Şi totuşi a murit şi din cauza gripei

“Pacienta nu prezenta simptomatologie de tip respirator”, spun cei de la spital, despre pacienta care a fost sâmbăta la UPU şi a murit a doua zi în spital.

Ce s-a întâmplat cu adevărat sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în UPU Sibiu cu pacienta din Vurpăr care a fost externată şi a doua zi a murit tot la spital?!

“Soţia mea nu a vrut acasă”, spune soţul rămas văduv. În replică, spitalul susţine contrariul: că femeia a dorit să se ducă acasă. Deocamdată, spitalul nu a făcut dovada scrisă că pacienta a semnat şi a spus refuz internarea. “După consultul medical i s-au recoltat probe biologice de sânge și i s-a administrat tratament simptomatic. Medicul urgentist a solicitat consult de specialitate boli interne pentru evaluarea probelor biologice modificate (creatinină și număr de leucocite) și pentru reevaluarea clinică a sindromului dispeptic. Medicul internist a confirmat sindromul dispeptic remis după tratamentul simptomatic și a recomandat internarea pentru investigații medicale suplimentare și stabilirea diagnosticului de certitudine.  Pacienta a solicitat continuarea tratamentului la domiciliu, motivând că are acasă un copil în stare de convalescență după varicelă. Pacienta a plecat la domiciliu cu recomandare de monitorizare prin medicul de familie și consult de nefrologie prin Ambulatoriul de Specialitate în cazul în care probele biologice rămân modificate”, explică cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă despre ce s-a întâmplat sâmbătă, în UPU. Familia femeii din Vurpăr spune că de fapt, doctorul ar fi zis pacientei să se ducă acasă, i-a prescris o reţetă, după care au fost cumpărate medicamente care şi acum există acasă la cea care a murit.

Duminica, sibiencei din Vurpăr i s-a făcut rău acasă. A fost dusă de urgenţă cu ambulanţa la acelaşi spital de unde a plecat cu o zi în urmă.

“În data de 26 ianuarie pacienta a revenit în Unitatea de Primiri Urgențe adusă de Serviciul Județean de Ambulanță, în stare gravă cu alterarea probelor biologice și a stării clinice. A fost  examinată de o echipă multidisciplinară complexă și a fost internată în cadrul Secției Clinice Anestezie Terapie Intensivă, ridicându-se suspiciunea de gripă pe baza testelor rapide. Starea generală a pacientei s-a degradat în continuare foarte rapid și din nefericire, în pofida eforturilor depuse de personalul medical, pacienta nu a mai putut fi salvată. Gripa a fost ulterior confirmată  anatomo-patologic”, susţin cei de la spitalul din Sibiu.

De ce familia a aflat că femeia a avut şi gripă, după o săptămână de când a murit?

Contactaţi de Ora de Sibiu, cei care au anunţat ieri, că a murit o femeie din Vurpăr, care a avut gripă, adică cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au explicat că analiza din plămânul femeii decedate a fost trimisă la Bucureşti, de unde a venit rezultatul după o săptămână. Din această cauză, medicii şi familia au aflat abia ieri, că de fapt femeia din Vurpăr care a murit în spital, a avut şi gripă. “Conform Metodologiei de supraveghere a gripei, infecțiilor respiratorii acute și infecțiilor respiratorii acute severe, de la decesele înregistrate la cazuri posibile de gripă se vor recolta probe necroptice de plămân, care vor fi trimise la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” pentru diagnostic virologic. În cazul pacientei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, județul Sibiu, decedată în data de 26 ianuarie la SCJU Sibiu, a fost ridicată suspiciunea de gripă, fiind recoltată o probă din plămân în data de 27 ianuarie și trimisă la Institutul “Cantacuzino” pentru diagnosticare, conform metodologiei.Durata de diagnostic durează în medie o săptămână, depinzând de numărul de probe aflate în lucru la Institut, la momentul respectiv. Rezultatul probei recoltată de la pacienta de 38 de ani a sosit luni, 03 februarie 2020, indicând prezența virusului gripal de tip AH3″, spun cei de la DSP Sibiu.

Unde e dovada scrisă că pacienta a cerut externarea din UPU sâmbăta?

Ora de Sibiu cere Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, să facă dovada scrisă, că pacienta a cerut externarea sâmbăta, în condiţiile în care familia acesteia susţine că nu ar fi adevărat, că de fapt medicii ar fi trimis-o acasă. Facem acest demers pentru informarea corectă a opiniei publice. Când vom avea răspunsul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, vom reveni cu un articol.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu