După 10 zile de muncă titanică, primarul din Wuhan (China), Zhou Xianwang, a predat duminică cheile noului spital, numit Vulcanul Wuhan, personalului Armatei Populare pentru a răspunde la epidemia de îmbolnăviri declanșată de coronavirus. Luni vor fi internați primii pacienți. Imaginile construcției sale au făcut înconjurul lumii ca exemplu de determinare și putere economică. Cum poate fi construit un centru medical cu 1.000 de paturi într-un timp atât de scurt?
Viteza de execuție este surprinzătoare, dar spitalul mastodontic nu este o inovație la înalte standarde tehnologice. Chinezii au reprodus tehnica de construcție americană pentru că sunt experți în imitarea și scurtarea timpilor de execuție.
Situat la aproximativ 25 de kilometri de zona metropolitană, pe o suprafață de aproximativ 34.000 de metri pătrați, aproape dublu față de Spitalul Județean Sibiu, Spitalul Wuhan Vulcan a fost ridicat după modelul Spitalului Xiaotangshan, care a fost construit la Beijing în doar șapte zile în perioada epidemiei SARS din 2003 și aceasta a fost cheia în controlul și tratamentul focarului. Wuhan Vulcan este destinat celor afectați de virus, care totalizează duminică 2020 deja în jur de 14.380 și 300 de victime. Pentru a face posibilă mibunea în 10 zile, zeci de macarale au lucrat zi și noapte împreună cu mii de muncitori care au asamblat piese.
Află cum se manifestă coronavirusul din Wuhan la oameni
Sistemul de construcție este același cu al unei clădiri de birouri europene, respectiv structuri metalice prefabricate care sunt unite cu șuruburi. se poate ridica un etaj pe zi. Trebuie doar amplasate modulele care vin complet asamblate, cu ferestrele și dotările lor. Tehnica vine din perioada de industrializare, ceea ce s-a făcut în anii șaizeci sau șaptezeci pentru a reclădi Europa după cel de-al doilea război mondial.