Cod galben de vânt - Ce ne recomandă polițiștii
Foto arhivă

Polițiștii sibieni le recomandă conducătorilor auto și pietonilor să fie prudenți în timpul deplasărilor pe drumurile publice. Avertizarea vine după ce Agenția Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben conform căreia vântul va avea intensificări, cu ninsori  și precipitații mixte, care favorizează depunerile de polei.

Atenționarea ANM este valabilă în perioada 31 ianuarie, ora 08:00 – 01 februarie, ora 08:00.

Polițiștii le recomandă șoferilor ca, înainte să plece la drum, să se informeze dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat, pentru a evita riscul de înzăpezire.

De asemenea, înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă  – cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată și săculeţ cu nisip.

Polițiștii recomandă reducerea vitezei, mai ales pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de carosabil umed, acoperit cu polei, ninsoare și vizibilitate scăzută. Distanța între mașini trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să putem opri la timp în cazul unui incident neprevăzut. De asemenea, e important să nu frânăm brusc și să nu depășim în condiții de vizibilitate scăzută din cauza ninsorii sau ploii, chiar dacă marcajul rutier ne permite și e obligatoriu să ne asigurăm foarte bine  înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

Șoferii sunt sfătuiți să folosească luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum pe care se află și să folosească proiectoarele de ceață numai pe timp de ceață.

În cazul în care rămânem în pană, triunghiurile de presemnalizare  trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale. E obligatoriu să montăm triunghiurile chiar și atunci când mașina este în afara părții carosabile.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, de aceea polițiștii ne recomandă să ne păstrăm calmul, să nu uităm de politeţea rutieră şi să nu blocăm intersecţiile. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Nu în ultimul rând, trebuie să respectăm indicațiile polițiștilor care supraveghează și dirijează traficul rutier.

În ceea ce privește pietonii, polițiștii le reamintesc că temperaturile scăzute, vremea închisă, lapovița și ninsoarea accentuează considerabil oboseala  conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a se asigura foarte bine înainte de a se angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. E important să nu traverseze până când șoferii nu opresc pentru a le acorda prioritate.

 

Ultima oră