O tânără de 36 de ani din localitatea Racoviţa se află în stare foarte gravă, intubată, în Secţia de Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Pacienta a ajuns miercuri, cu o ambulanţă SMURD la spitalul din Sibiu. O prietenă a bolnavei susţine că femeia din Racoviţa a chemat ambulanţa marţi, acasă, ca să o ducă la spital, dar asistenta medicală de la Salvare ar fi convins-o să rămână la domiciliu. Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu declară că pacienta a luat ea decizia de a nu mai merge la spital, după ce ambulanţa a ajuns la ea acasă. Dovada scrisă că bolnava a chemat marţi ambulanţa, dar nu s-a mai dus cu ea la spital, este la SAJ cu semnătura tinerei care a scris că renunţă la transportul la spital.
Prietena pacientei: „In urma discuțiilor cu asistenta de pe salvare, a fost convinsă că e mai bine să rămână acasă. Asta i-au recomandat. Ea NU a luat decizia singură”
Una din cititoarele noastre, prietenă cu tânăra din Racoviţa care este în stare foarte gravă în spital, susţine că asistenta medicală a convins-o pe bolnavă ca să nu urce în ambulanţă, ci să stea acasă. Prietena a postat două comentarii pe pagina de Facebook de la Ora de Sibiu, în care zice că asistenta a convins bolnava să stea acasă, marţi. Mai mult, potrivit sursei citate, martore la discuţia dintre bolnavă şi astentă au fost două persoane: mama tinerei din Racoviţa şi prietena. Contactat de Ora de Sibiu încă de joi, când am publicat primul articol, directorul SAJ, Constantin Popescu, a discutat cu asistenta medicală cu pricina, care declară că nu are nicio vină şi afirmă că pacienta a hotărât să refuze transportul la spital.
Este bine că medicul de familie a prescris tinerei din Racoviţa marţi, antibiotice?
După ce joi am relatat că medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, mai ales infecţioniştii, fac eforturi să o salveze pe această tânără din Racoviţa, în cursul zilei de vineri, după ce am consultat opinia câtorva doctori despre ce tratament este potrivit la primele simptome de infecţie respiratorie, a apărut întrebarea, dacă antibioticele prescrise de medicul de familie, cum susţin unele surse, ar fi ajutat sau nu bolnava.
Cine a convins-o pe tânăra din Racoviţa să nu se urce în ambulanţă marţi? A doua zi, bolnava a chemat SMURD-ul şi a ajuns la spitalul din Sibiu în stare gravă
A doua întrebare firească este cine şi cum a reuşit să o convingă marţi pe tânăra din Racoviţa să nu se ducă la spital. Pentru că atât prietena femeii, cât şi cei de la Ambulanţa Sibiu spun că pacienta a chemat acasă, în ajutor, ambulanţa. În maşina de la SAJ se aflau şoferul şi o asistentă medicală. Prietena bolnavei zice că asistenta medicală ar fi influenţat decizia tinerei din Racoviţa. De obicei, un bolnav când sună la 112 şi vine ambulanţa acasă, se urcă în acea maşină şi este transportat urgent la spital. De regulă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Acolo, aceşti pacienţi sunt consultaţi cu prioritate. După ce pacientul este dus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de cei din ambulanţă, este preluat imediat de un medic din UPU. Aici i se fac analize, investigaţii. Dacă este cazul unui pacient grav, spre exemplu cu viroză, pneumonie, suspiciune de gripă, este chemat medicul infecţionist de gardă, deci specialistul. Abia pe urmă se ia decizia dacă acel pacient rămâne sau nu internat. Dacă este trimis acasă din spital, se consemnează într-un registru al spitalului ce tratament a primit acel pacient, ce recomandări medicale se fac la externare şi i se dau nişte documente medicale bolnavului. Există puţine cazuri când pacienţii refuză internarea, mai ales dacă e sezonul de gripă ca acum. Dacă un pacient refuză internarea sau tratamentul, medicii îl pun să scrie şi să îşi asume că refuză tratamentul sau să rămână în spital.
Dacă testul rapid de gripă iese negativ, nu înseamnă neapărat că starea sănătăţii nu se poate înrăutăţi
În cazul tinerei din Racoviţa s-a făcut un test rapid de gripă, care a ieşit negativ. Dar asta nu înseamnă că cei de la „Cantacuzino” din Bucureşti, unde s-a trimis probă, nu vor confirma gripa. Această pacientă a făcut testul rapid de gripă, care i-a ieşit negativ, dar ea are o pneumonie şi o stare de sănătate care s-a agravat, dovadă că este intubată.
Citeşte şi https://www.oradesibiu.ro/2020/01/30/tanara-din-racovita-in-pericol-sa-moara-din-cauza-pneumoniei-dupa-ce-a-renuntat-sa-mearga-cu-ambulanta-la-spital/