Cum a fost prins hoțul milionului de euro de la Sibiu - A încercat să trasfere banii în Elveția

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, la data de 13.12.2019, a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, ca urmare a sesizării formulate de persoana vătămată.

Hoțul milionului de euro și-a studiat victima – Și-a făcut buletin fals și a încercat să o imite
„În fapt s-a reţinut că în cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul (un bărbat în vârstă de 58 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu) s-a deplasat la sediul unei unităţi bancare situate pe raza mun. Sibiu şi, folosind un act de identitate emis pe numele persoanei vătămate, s-a prezentat sub identitatea acesteia, inducând în eroare angajata băncii, căreia i-a solicitat eliberarea de carduri bancare pentru toate conturile deţinute de persoana vătămată, precum şi acces la serviciul de plăţi electronice Internet Banking pentru a putea face tranzacţii online între aceste conturile.

Cum a fost prins hoțul milionului de euro de la Sibiu - A încercat să trasfere banii în Elveția

Cu această ocazie inculpatul a semnat în fals o serie de înscrisuri (cereri de emitere card, precum şi formulare de identificare/modificare date identificare) imitând semnătura adevăratului titular al conturilor, a persoanei vătămate.
De menţionat că inculpatul şi-a pregătit minuţios săvârşirea infracţiunilor ( a studiat victima şi a încercat să o imite cât mai bine, şi-a achiziţionat obiecte vestimentare asemănătoare celor folosite de victimă, s-a informat cu privire la conturile bancare deţinute de aceasta şi valoarea disponibilităţilor, a studiat semnătura victimei şi a încercat să o imite, şi-a procurat o copie a cărţii de identitate a victimei pe care a folosit-o ulterior la falsificarea actului de identitate al acesteia)”, informează prim procurorul Ion Veștemean.

Bani transferați într-un cont din Elveția
După ce a intrat în posesia cardurilor bancare pe care le solicitase anterior, inculpatul a utilizat cardul bancar aferent contului în lei al persoanei vătămate la mai multe ATM-uri de pe raza mun. Sibiu, fiind retrase în trei împrejurări diferite mai multe sume de bani, în valoare totală de 18.000 lei.

Totodată, în data de 22.11.2019, folosind aplicaţia de internet banking, inculpatul a efectuat două transferuri online din conturile persoanei vătămate într-un alt cont din Elveţia, un transfer în valoare de suma de 2.150.000 lei şi unul în valoare de 410.000 euro.

VEZI CINE ESTE BĂRBATUL CARE A VRUT SĂ DEVINĂ MILIONAR PRIN ÎNȘELĂCIUNE

Prejudiciul final creat persoanei vătămate este de 18.000 lei, sumele de 430.000 euro şi 2.150.000 lei rămânând în conturile persoanei vătămate în urma intervenţiei prompte a reprezentanţilor unităţii bancare, care au blocat tranzacţiile on-line efectuate de inculpat.

Astfel, valoarea foarte mare a tranzacţiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat (430.000 euro şi 2.150.000 lei) a creat suspiciuni reprezentanţilor băncii, raportat şi la profilul clientului, astfel că aceştia în urma contactării persoanei vătămate şi stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacţiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum şi a operaţiunilor cu cardurile bancare avându-l ca titular pe Popica Ion.

Prin ordonanţa din data de 29.01.2020 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (două acte materiale), prev. şi ped. de art. 250 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ( două acte materiale), prev. şi ped. de art. 322 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, fals privind identitatea, prev. şi ped. de art. 327 alin. 1 şi 2 Cod penal şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (trei acte materiale), prev. şi ped. de art. 360 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal şi art. 41 Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 29.01.2020 s-a luat faţă de inculpat măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, începând cu data de 29.01.2020, ora 17.30, până la data de 30.01.2020, ora 17.30.

În data de 30.01.2020 inculpatul va fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale – Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciului Acţiuni Speciale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică