Un grup de studenți ai Universității „Lucian Blaga„ din Sibiu transmite o scrisoare deschisă conducerii ULBS, în care își exprimă îngrijorările referitoare la situația actuală, dar și la perpectivele universității. De asemenea, studenții, care își păstrează anonimatul, transmit pe această cale așteptările pe care le au de la ULBS.
Redăm în cele ce urmează scrisoarea studenților:
„Dat fiind contextul tensionat al acestor alegeri pentru funcția de Rector, alegem să nu ne dezvăluim identitățile. Considerăm că motivele sunt evidente, cazurile de abuzuri din mediul universitar fiind de notorietate. Cu toate acestea, dorim să transmitem mesajul nostru, care este împărtășit de marea majoritate a colegilor noștri. Vă transmitem, totodată, o serie de condiții pe care dorim să le îndeplinească viitorul rector. Chiar dacă nu putem vota, sperăm să fim ascultați. Dumneavoastră, cei privilegiați de dreptul de a vota, citiți ceea ce vom expune, judecați și votați în consecință.
NU avem niciun candidat preferat, nu vom face nicio recomandare privind votul din 4 februarie. Noi judecăm ghidați fiind de principii și nu de oameni.
Am ales, fiecare dintre noi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, tocmai pentru prestigiul acestei instituții de învățământ și fiind motivați de absolvenții de elită, pe care Universitatea i-a dat de-a lungul timpului.
Cu toate acestea, suntem profund îngrijorați de contextul actualelor alegeri, care vor influența în mod decisiv viitorul Universității. Scandalurile publice, acuzațiile cu tentă de corupție sau imoralitate, după caz, nu fac bine comunității universitare și nici nu reușesc să ne consolideze încrederea în instituție și în valoarea diplomelor ce ne vor fi oferite.
Citim articole în ziare, pe site-uri asumate sau nu, participăm la discuții cu colegii și profesorii noștri. Toate acestea ne ridică mari semne de întrebare privind integritatea candidaților la cea mai importantă funcție dintr-o universitate. Nu putem risca să susținem un candidat care, în câteva luni, se va alege cu dosare penale, sau va da dovadă de o moralitate îndoielnică.
Cine va conduce ULBS? Are căderea etică, morală și profesională să o facă? Cine ne reprezintă pe noi, studenții? Ce planuri de dezvoltare are?
Sunt întrebări la care azi, cu o săptămână înainte de alegeri, încă nu am primit răspunsul. Candidații nu s-au obosit nici măcar să răspundă unor acuzații publice, nu au adus dovezi în susținerea integrității lor. Credem în prezumția de nevinovăție, precum și în prezumția de bună – credință. Cu toate acestea, este evident că este atât în folosul candidaților, cât și al comunității, ca respectivele acuzații să fie clarificate cât mai repede și demontate prin probe solide, nu doar prin simple supoziții.
Dacă tot vorbim de acuzații, fondate sau nu, vă vom enumera ceea ce NU NE DORIM de la ULBS:
- Alegeri trucate pentru reprezentanții studenților. Cu toții știm că, de multe ori, reprezentanții studenților sunt impuși de către decani, votează cum le zic aceștia, iar procesul electoral este unul formal (ca să nu spunem trucat). Știm că un candidat a încercat să își planteze secretara în Senat. Dar știm și cum s-au desfășurat alegerile la facultăți.
- Nepotismul. Aveți idee câți tineri valoroși nu ajung să lucreze în universitate, tocmai din cauza acestui flagel? Aveți idee cum se simte un student, sau absolvent, când vede că un cadru didactic din conducere își angajează soțul, copilul, nepoata, soțul nepoatei, în Universitate? Nu este nicio aluzie. Este o realitate tristă.
- Lipsa de performanță. Cât de penibil poate fi un cadru didactic care nu își poate îndeplini norma de cercetare? Ce cădere morală aveți să ne evaluați, dacă opera dumneavoastră este, într-o oarecare măsură, plagiată? Cu ce merite mai ocupați postul? De ce încasați salariul, stimate cadre didactice?
- Imoralitatea și grupurile nelegitime. Nu avem nevoie de rectori care au tendința de a abuza de funcția lor, dar nici de persoane care aparțin unor grupări oculte sau contestate, care nu reprezintă garanția integrității.
- Corupția. Poate cel mai dăunător flagel, corupția pare să nu fi ocolit Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. De la acuzații referitoare la implementarea proiectelor, până la aranjarea examenelor, dar și tradiționala mită pentru cămine, încrederea noastră în ULBS suferă grave prejudicii.
- Menținerea membrilor fostei Securități. Considerăm că lustrația este o condiție sine qua non pentru buna guvernare a Universității.
Totuși, poate vă veți întreba CE NE DORIM:
- INTEGRITATE – Ne dorim o echipă managerială ai cărei membri dau dovadă de integritate pe toate planurile: moral, juridic, profesional. Ne dorim să fie eradicat fenomenul plagiatului, precum și conflictul de interese.
- ELIMINAREA CORUPȚIEI – Schimbarea începe cu noi, dar există momente când depindem de anumite compromisuri. Ne-am săturat să fim nevoiți să oferim mită pentru un loc în cămin, atunci când ni se cuvine, precum și să vedem cum anumite cadre didactice pretind mită la examene sau pentru examenul de licență. Totodată, dorim tratament egal pentru studenții masteranzi, indiferent unde au absolvit cursurile de licență.
- ERADICAREA NEPOTISMULUI – Familiile universitare au devenit un element comun în toate instituțiile de învățământ superior din România. Posturile didactice nu sunt ereditare, iar ULBS nu trebuie să fie o castă închisă. Ne dorim ca, în locul soților, soțiilor, copiilor și nepoților să fie primiți în Universitate absolvenții merituoși, șefii de promoție. Creșterea calității învățământului NU se face cu beizadele!
- UN DIALOG REAL ȘI ONEST CU NOI, STUDENȚII – Procesul educațional universitar trebuie să fie centrat pe studenți. În acest context, studenții sunt parteneri de dialog, nu doar prin reprezentanții (ne)aleși, ci și nemijlocit. De la respectarea programului de audiențe, până la o abordare onestă și constructivă a problemelor de interes studențesc, ULBS trebuie să vină cu o optică nouă, prietenoasă.
- MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU STUDENȚI – Pentru creșterea performanței academice sunt necesare măsuri precum: burse corelate cu coșul zilnic național, sprijin material pentru participarea la conferințe naționale și internaționale, precum și pentru publicarea de studii și capitole în reviste indexate în bazele de date recunoscute pentru domeniul respectiv de studiu, acces la articole și baze de date, etc. Totodată, ar fi binevenite și vizite de studiu și documentare, precum și cât mai multe burse de plasament la universități de prestigiu din străinătate.
- MĂSURI PENTRU INTEGRAREA STUDENȚILOR MERITUOȘI ÎN UNIVERSITATE – Cerem insistent înlocuirea nepotismului cu meritocrația. Scandalurile recente, care au vizat cazuri flagrante de nepotism (soți, nepoate, soții nepoatelor, etc) ne-au scăzut încrederea în ULBS, precum și determinarea unora dintre noi de a urma o carieră universitară. Considerăm că recrutarea personalului didactic, indiferent de post sau de gradele universitare, trebuie să se facă în mod transparent și cu evitarea conflictului de interese.
- MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU CADRELE DIDACTICE TINERE – Cadrele didactice aflate la începutul carierei au nevoie de măsuri de sprijin material, pentru dezvoltarea carierei didactice: participarea la conferințe naționale și internaționale, precum și pentru publicarea de studii și capitole în reviste indexate, achiziționarea tehnicii de calcul (laptopuri, imprimante), un salariu care să permită un trai decent, fără tentația unor compromisuri.
Vă scriem aceste rânduri în speranța că veți ține cont de dorințele noastre, pe care le considerăm legitime și firești. Avem nevoie de dezvoltare pentru Universitate, dar și pentru Sibiu. Vrem să avem garanția unor diplome de prestigiu, care să nu poarte pe ele petele unor echipe manageriale care aleg calea hoției și a corupției. Un Rector poate ridica un colectiv, sau poate distruge o întreagă Universitate!
Reputația se construiește prin muncă, prin dedicare, prin performanță și nu prin corupție, nepotism și afaceri personale, derulate la umbra funcției.
Pe 4 și 6 februarie 2020, redați încrederea studenților în Universitate! Redați Universitatea Lucian Blaga comunității academice și dați afară nelegiuirile ultimilor ani!”.