Pacienții își vor putea alege spitalul și medicul - Ce spun sibienii despre anunțul ministrului sănătății
Sursa: Shutterstock

Liberalizarea programelor de sanatate le permite spitalelor si clinicilor private să acceseze oricand fondurile bugetare cuprinse in programele nationale de sanatate. Pana acum, le puteau accesa doar doar dacă era depășită capacitatea spitalelor publice.

Ministrul Sănătății a explicat, marți, la Digi24, că odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind liberalizarea programelor de sănătate, care este acum în dezbatere publică, fenomenul listelor de așteptare va înceta și pacientul va fi în centrul sistemului. Victor Costache a precizat că pacienții vor va avea posibilitatea de a-și alege medicul și spitalul în care au încredere.

„În primul rând trebuie să facem diferența dintre programele care se derulează prin Ministerul Sănătății și prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La Ministerul Sănătății sunt programele de prevenție și sunt programele din acțiunile prioritare, astfel sunt tratați pacienții critici cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral. Prin această modificare legislativă, având în vedere că avem cel mai mic număr de centre de infarct sau tratament al AVC la nivel european, se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză. Evident că pacienții nu plătesc nimic, deci este exclusă orice coplată”, a spus Victor Costache, marți seară, la Digi24.

„Apoi sunt așa-numitele programe curative, care se desfășoară prin CNAS și din moment ce va fi implementat noul contract cadru din aprilie, se introduc în premieră aceste programe pe baza unui serviciu complet. Pacienții nu vor avea de plătit coplată”, a mai spus ministrul.

„Această includere a spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014. Deci de atunci spitalele private desfășoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul din puținele programe decontate la costuri reale. Este aproape echivalent cu felul în care sunt concepute programele la nivel european. Pacienții nu plătesc nici la spitalul de stat, nici la cel privat, în cazul programului de radioterapie. Acest model îl vom implementa și la restul programelor”, a precizat ministrul, Victor Costache.

Victor Costache a mai spus că spitalele private aveau acces numai la programele naționale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: „Sunt o parte din programe care erau cu coplată, iar o parte nu”. „Noutatea acestei ordonanțe este posibilitatea de a se trata acești pacienți critici, vă dădeam exemplul infarctului miocardic, AVC, de către centrele private fără nicio coplată”, a explicat ministrul.

„Este vorba de a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului și de a-l lăsa pe pacient să își aleagă medicul și spitalul în care are încredere. În România, atât spitalele publice, cât și cele private sunt debordate de numărul de pacienți. Avem o populație care îmbătrânește, avem din ce în ce mai mulți pacienți. (…) Sunt multe liste de așteptare, știți că există supraaglomerarea în spitale. Vedeți un ciorchine de pacienți care așteaptă în fața ușilor cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de operație și acest fenomen trebuie să înceteze”, a declarat Victor Costache.

Sibienii cred că liberalizarea programelor de sănătate va fi benefică mai ales pentru bolnavi, care vor putea să aleagă dacă se tratează la un spital privat sau la unul public.

„Normal că e bine să poți să-ți alegi medicul și spitalul în care să te duci. Până acum, noi ca pacienți trebuia să tăcem din gură și să îndurăm orice. De-acum încolo ne vor chema ei la cabinet, vor umbla ei după noi”, crede Ivona R.

„E bine, e foarte bine. Așa și trebuie. Trebuiau să facă asta de mult, nu acum. Unde s-a mai văzut să mergi la spital și să nu vrea medicul să se uite la tine? Nu vrei să te uiți, mă duc la privat. Că e mai bine.”, ne-a spus și Grigore S. întrebat de reporterul Ora de Sibiu, ce crede despre liberalizarea programelor de sănătate.

 

Ultima oră

Comentariul meu