foto: situație dramatică la racovița - oameni îngropați în noroaie și fără apă potabilă

Mai mulți oameni din Racovița simt că trăiesc ca în Evul Mediu, iar asta fiindcă, de câteva luni de zile, sunt îngropați în noroaie și nu au apă potabilă. Sibienii spun că situația este de-a dreptul îngrozitoare.

Oamenii se scufundă în noroi
Suntem în anul 2020, iar asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Într-o localitate din județul Sibiu, la Racovița mai precis, zeci de familii trăiesc în niște condiții greu de imaginat. Câteva străzi neasfaltate sunt pline de nămol, astfel că toți cei care trec pe acolo nu au cum să evite să se murdărească. Situația este dificilă atât pentru copiii care merg la școală, cât și pentru adulții care face naveta până la muncă. „Ți-e rușine să urci în tren plină de noroi. Suntem mulți navetiști și toți mergem la muncă nămoliți. De copii nu mai zic… Merg cu nămol pe ghete la școală. Copila mea mi-a spus că ea nu mai merge la școală că îi e rușine că e plină de noroi”, a declarat o sibiancă care locuiește în Racovița și care a dorit să rămână anonimă. foto: situație dramatică la racovița - oameni îngropați în noroaie și fără apă potabilă

Potrivit femeii din Racovița, tot satul este neasfaltat, mai puțin zona centrală. Cea mai mare problemă în această perioadă a anului este pe strada Cornel Lupea. Vremea s-a mai încălzit, zăpada s-a topit, iar pământul s-a înmuiat… Astfel că tot drumul seamănă cu o mlaștină. Fără cizme de cauciuc riști să te murdărești până la genunchi.
„Tot satul e neasfaltat, doar în centru e. În rest peste tot e noroi. Pe strada Cornel Lupea e pământ galben peste tot. L-au adus acolo la începutul iernii. (…) Au adus pământ să facă drumurile, de cel puțin trei luni e acolo. Au vrut să îl asfalteze, au adus o echipă, au făcut șanțuri și așa le-au lăsat. Ți-e frică să nu cadă copiii în șanț când vin de la grădiniță”, a mai spus femeia din Racovița.

Nămolul nu e singura problemă. Oamenii au apă potabilă doar noaptea
La Racovița, unele familii au apă potabilă cu porția. Locuitorii spun că situația e așa de câteva luni. „Nu avem nici apă potabilă, de când au făcut canalele, e o problemă veche. Înainte venea fără presiune, dar de când au lucrat pe stradă nu mai vine deloc, doar noaptea după ora 02.00 și atât”, spune femeia din Racovița.

Primarul spune că anul acesta vor avea asfalt – Problema apei nu se știe dacă se rezolvă
Contactat de reporterii Ora de Sibiu, primarul din Racovița, Simion Olariu, spune că anul acesta strada cu probleme, și anume Cornel Lupea, va fi asfaltată. Acesta le transmite oamenilor să aștepte și să fie înțelegători. foto: situație dramatică la racovița - oameni îngropați în noroaie și fără apă potabilă

„Noi vrem să asfaltăm zona respectivă. Oamenii trebuie să înțeleagă că acolo este un șantier, de aia s-a format noroi. Din luna octombrie au început lucrările pe stradă, dar din cauza vremii au fost nevoiți să oprească lucrarea. (…) O să reia zilele astea, săptămânile astea lucrările, eu știu când? Oamenii să înțeleagă că este un șantier, de aia e noroi. Toate sunt făcute într-o ordine, terasament, rigole, canale… Nu poți să faci organizare de șantier și să mergi în șlapi acolo. Asta e vremea. Și acasă când ai un șantier se face mizerie. E un deranj care trebuie suportat. Dar anul acesta sigur e gata asfaltul”, a declarat primarul Simon Olariu.

Primarul spune că strada ar trebui să fie gata în opt luni de la începerea lucrărilor. Așadar, în luna iunie ar trebui să fie gata. Dar, fiindcă lucrările au încetat pe perioada iernii, este posibil ca termenul să fie depășit cu două luni.

În ceea ce privește problema apei potabile, primarul comunei Racovița spune că se poate rezolva doar dacă proiectul, care a fost inclus în bugetul pe anul 2020, va fi aprobat. foto: situație dramatică la racovița - oameni îngropați în noroaie și fără apă potabilă

„Oamenii care nu au apă potabilă stau în zona de sus a satului. Dacă consumul apei e mare jos, apa nu urcă până la ei. De asta au apă doar noaptea, fiindcă doar atunci în partea de jos a satului nu e consum. Țevile sunt prea mici, că așa s-au făcut în 1978. Pe atunci nu toți și-au dorit apă și au făcut țevile în funcție de câți oameni au vrut. Pe urmă s-a făcut extindere… Dar extinderea aia presupune ca oamenii de sus să aibă apă doar când nu e consum la cei de jos. Anul trecut am băgat proiectul în buget, sa schimbăm țevile, dar nu a fost aprobat. Anul acesta l-am băgat iar în buget. Vrem să înlocuim țeava, să punem una mai mare, să ajungem mai aproape de zona respectivă unde nu e apă. Doar dacă proiectul va fi aprobat o să facem. Oamenii să facă presiune pe Consiliul Local, să nu mai respingă proiectul”, a mai declarat primarul.

Ultima oră

Comentariul meu