La Sibiu, București, Iaşi, Târgu Mureş, Cluj și Timişoara vor exista centre în care pot fi tratate persoane infectate cu coronavirus. Reactivii pentru detectarea virusului ar urma să fie primiți de spitale săptămâna viitoare.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunțat că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.
“Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la “Matei Balş”, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea”, a anunțat luni ministrul.
În cazul în care România s-ar confrunta cu persoane infectate cu Coronavirus, primii zece bolnavi vor fi tratați la București. Începând de marţi dimineaţă, la Institutul “Matei Balş” se vor putea face teste pentru identificarea Coronavirusului, iar de săptămâna viitoare şi unităţile sanitare din cele șase oraşe, vor primi reactivi pentru a putea identifica virusul.
“Idee este să nu aducem toate cazurile în Bucureşti. Este vorba ca primele zece cazuri să fie tratate în Bucureşti, dacă vom avea vreodată aceste zece cazuri, şi să creăm expertiza şi la nivel naţional”, a susţinut ministrul Sănătăţii, potrivit agerpres.ro.
Centrul de Boli Invecțioase de la Sibiu ar urma să fie deservit de personalul Spitalului Clinic Județean Sibiu și de cel al Spitalului Polisano.
La Sibiu funcționează și primul Institut Confucius din România, înființat în 2007, în urma cooperării dintre Universitatea „Lucian Blaga” și Universitatea de Lingvistică din Beijing. Institutul organizează cursuri pentru cei interesați să învețe limba chineză.