cum se schimbă ulbs în funcție de cine va fi rector - planurile candidaților

Cinci candidați au intrat oficial în campanie pentru funcția de rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Este cea mai aprigă bătălie de până acum și e prima dată când printre candidați se numără și două femei.

În cursa finală au intrat prof.univ.dr.habil. Ioan Marian Țiplic,  prorector, prof.univ.dr. habil. Sorin Radu, decan al Facultății de Științe Socio-Umane, prof.univ.dr. Liviu Nicolae Mihăescu, prof.univ.dr. Livia Ilie, prorector și conf.univ.dr. Daniela Preda, director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS.

Între 27 ianuarie  și 1 februarie se derulează campania pentru alegerea rectorului iar primul tur al alegerilor va avea loc pe data de 4 februarie, urmat de cel de-al doilea pe 6 februarie.

Deocamdată, fiecare dintre cei cinci candidați își prezintă obiectivele și planurile strategice de dezvoltare a ULBS pentru următorii 4 ani.

Într-un mesaj pe Facebook, prof. univ. dr. Livia Ilie a scris: “O echipă se construiește! Când motivația vine din interior, oamenii muncesc cu pasiune și drag, mobilizați de o viziune comună. Se formează echipe cu persoane care se susțin și se completează, apar colaborări cu mediul de afaceri, iar rezultatele nu se lasă așteptate. Rezultatele sunt pentru studenți și dezvoltarea lor, pentru echipă și profesionalizarea ei, pentru universitate și pentru comunitate.”

La rândul său, prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic a scris despre obiectivele sale pe pagina de socializare.

” În interiorul ULBS a fost mereu promovată libertatea de gândire și de acțiune în cercetare și activitatea didactică, iar în viziunea noastră considerăm că, în acest domeniu, obiectivul strategic pe termen lung trebuie să îl reprezinte menținerea și dezvoltarea unui cadru bazat pe această libertate. Implicarea personalului didactic în activitatea de cercetare în vederea dezvoltării unei activități didactice performante reprezintă unul dintre pilonii ce asigură succesul personal și colectiv. De aceea această implicare trebuie susținută și sprijinită prin CREAREA unor structuri administrative performante care să degreveze personalul didactic, de cercetare de activitățile administrative. Cred că trebuie să alocăm mult mai mult timp pentru integrarea studenților în proiecte didactice și de cercetare, pentru a dezvolta un învățământ participativ care să ofere reale șanse de afirmare profesională și științifică pentru studenții ULBS”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Și prof. univ. dr. Sorin Radu a adresat un mesaj prietenilor virtuali.

“Studenții sunt una din resursele cele mai importante într-o universitate. Accentuarea laturii informative a educației, prin îmbunătățirea calității actului didactic, și dezvoltarea laturii ei formative, mai puțin pusă în valoare până acum, sunt axe prioritare de intervenție în sectorul activităților studențești. Pe lângă transmiterea de cunoștințe și evaluarea gradului de realizare a acestui proces, care țin de latura informativă, mediul academic este dator să valorifice și latura formativă a educației, care înseamnă o deplasare de accent pe dezvoltarea personală a studenților, pe formarea unor abilități (muncă în echipă, negociere, vorbit în public etc), pe internalizarea unor valori și pe cultivarea unor trăsături de personalitate”

Conf. univ. dr. Daniela Preda este unul dintre cei cinci candidați înscriși în competiția pentru ocuparea funcției de rector al ULBS spune că proiectul său managerial este centrat pe comunitate.

” Oamenii care compun comunitatea ULBS sunt cei care trebuie sa aibă un cuvânt însemnat în managementul universității. Îmi doresc să fiu în mijlocul colegilor mei, pentru a construi împreună o universitate puternică, pentru Sibiu!”

Mesajul prof.univ.dr. Liviu Nicolae Mihăescu îndeamnă la schimbare.

“Îmi propun să promovez proiecte coerente care să contribuie fundamental la dezvoltarea ULBS și a tuturor angajaților ei. Prin deschidere la nou și expunere progresivă la schimbare, trebuie să îmbrățișăm și să percepem schimbarea ca pe o oportunitate, și nu ca pe un factor perturbator comunității academice. Consider că viitorul acestei universități și ceea ce poate oferi unor generații de tineri profesioniști și studenți care vor veni după noi în această instituție marcantă pentru
comunitatea sibiană are o importanță crucială.”

Rezultatul alegerilor va fi anunțat pe 7 februarie, când va avea loc și o ședință de Senat pentru validarea rezultatelor.

Ultima oră

Comentariul meu