Val de pensionări la Parchet - Instituția se confruntă cu o criză de personal

De la 1 februarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu va funcționa cu 10 procurori din 15. Volumul de muncă al procurorilor rămași crește considerabil.

”Începând cu 1 februarie, deficitul de personal se va accentua la Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.  Din 15 posturi, patru sunt libere acum și vor fi 5 de la 1 februarie”, a declarat pentru Ora de Sibiu, prim-procurorul Ioan Veștemean.

Pensionările au afectat cele două secții ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu – Secţia de Urmărire Penală și Secţie Judiciară, care au rămas fără procurori – șefi.

”Am făcut demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de procuror șef pentru Secţia de Urmărire Penală a domnului Bogdan Dancu iar pentru Secţia Judiciară, pe domnul Ioan Irimie”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veștemean.

Activitatea Parchetului este afectată serios de valul de pensionări.  La ora actuală sunt vacante atât posturi de conducere, cât și de execuție. Odată cu plecarea fiecărui procuror, a crescut volmul de muncă pentru procurorii rămași.

”În momentul în care pleacă, fiecare procuror are 70, 80 de dosare în lucru și ele sunt repartizate colegilor. Aceștia au nevoie de foarte mult timp ca să studieze fiecare document și ca să se familiarizeze cu fiecare dosar în parte. Nu e ușor”, explică prim – procurorul.

Și la Poliție zeci de cadre se pregătesc să părăsească sistemul tot prin pensionare.

”Și situația din Poliție ne va afecta în mod direct,  pentru că, cu unii dintre oameni, lucrăm la instrumentarea dosarelor”, a mai spus Ioan Veștemean.

Atât în cazul procurorilor, cât și în cazul polițiștilor, pensionarea este o variantă avantajoasă și tentantă, pentru care optează tot mai mulți oameni din sistem.

Ultima oră