protest la tribunalul sibiu - judecătorii nu sunt de acord cu tăierea pensiilor speciale
FOTO arhivă

Mai multe Tribunale din țară și-au suspendat activitatea ca formă de protest, împotriva  propunerii de eliminare a pensiilor speciale. Printre acestea se numără și Tribunalul Sibiu.

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu s-a întrunit marți într-o ședință, în urma unei convocări din partea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii sibieni au decis, în unanimitate, adoptarea Hotărârii nr.2/21.01.2020, care implică sistarea activității, începând cu şedinţele de judecată stabilite în data de 22 ianuarie. Judecarea cauzelor va fi amânată şi judecătorii vor refuza să participe la constituirea birourilor electorale locale. Excepție vor face cauzele urgente.

Greva judecătorilor vine ca o formă de protest din partea instanțelor din întreaga țară, împotriva eliminării pensiilor speciale. În opinia magistraților, pensia de serviciu, nu constituie un privilegiu, ci o compensaţie pentru incompatibilităţile şi interdicţiile la care magistraţii sunt supuşi tocmai pentru asigurarea independenţei şi imparţialităţii lor.

Într-un comunicat transmis de Tribunalul Sibiu, se menționează faptul că abrogarea acestor pensii ar constitui o încălcare a independenței și statutului constituțional al judecătorilor.

Potrivit sindicaliștilor, manifestațiile vor continua până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Dezbaterea și votul în Parlament pentru proiectul ce prevede abrogarea pensiilor speciale, exceptând cele ale militarilor și polițiștilor, va avea loc marți, 28 ianuarie.

Ultima oră

Comentariul meu