De-a lungul timpului cercetătorii și statisticile bolilor cauzate de fumat au demonstrat că acestea sunt nocive. De ceva ani a apărut o alternativă- țigările electronice care au promis că vor reduce impactul negativ al fumatului. Statisticile arată că numărul fumătorilor care au trecut de la țigările clasice la cele electronice este tot mai mare, iar unii medici spun că impactul negativ asupra sănătății este mult diminuat.
Țigara electronică a apărut în 2003 ca o invenție a lui Hon Lik, un farmacist chinez, ca metodă pentru renunțarea la fumat.
”Această metodă folosește vapori care conțin nicotină, spre deosebire de țigara clasică, ce folosește combustia pentru eliberarea nicotinei. Această metodă de fumat a devenit rapid populară în întreaga lume, fiind folosită fie ca alternativă la țigara clasică, fie ca metodă de renunțare la fumat. În raportul publicat de OMS, în 2014, se afirmă că nu există suficiente date care să susțină eficiența superioară a țigărilor electronice ca mod de renunțare la fumat comparativ cu metodele clasice. În SUA, s-a efectuat un studiu, între 2010 — 2011, care arată o creștere marcantă a fumătorilor de țigară electronică comparativ cu țigara clasică. Un studiu randomizat din Noua Zeelandă, realizat între 2011 — 2013, a avut rezultate similare în renunțarea la fumat, atât prin folosirea țigării electronice, cât și a plasturilor cu nicotină”, spune dr. Elvis Florian Firoiu, medic specialist pneumolog la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
”Utilizarea țigărilor electronice nu implică arderea tutunului și inhalarea fumului de tutun precum în cazul fumatului; prin urmare, se preconizează că utilizarea țigărilor electronice prezintă un risc mai mic de îmbolnăvire și de deces decât fumatul. Introducerea unor reglementări adecvate va reduce la minimum potențiale riscuri asociate utilizării țigărilor electronice.Țigările electronice ar putea reduce enorma prevalență a morbidității și mortalității cauzată de fumat dacă majoritatea fumătorilor ar opta pentru țigări electronice și preocupările legate de sănătatea publică ar fi abordate în mod corespunzător”, spun cei de la Codul European împotriva Cancerului.
Pana in prezent, dovezile sugereaza ca tigarile electronice pot fi mai sigure decat tigarile obisnuite, daca ne raportam la faptul ca unul dintre cele mai mari pericole din tigarile obisnuite este fumul emanat, iar variantele electronice nu implica arderea. De asemenea, daca se analizeaza o tigara electronica cu un nivel redus de concentratie si arome, aceasta contine mai putin de jumatate din substantele chimice periculoase existente intr-o tigara din comert.
Un sprijin în renunțarea la fumat
Recent, si celebra Clinica Mayo a publicat rezultatele unei cercetari privind renuntarea la fumat. Dupa ce a constatat ca fumatorii se confrunta cu riscuri mult mai mari de complicatii dupa o interventie chirurgicala, cercetatorii au decis sa ofere pacientilor tigari electronice, atat inainte cat si dupa interventiile chirurgicale.
Rezultatele au fost imbucuratoare: 17% dintre pacienti au renuntat complet la fumat, 51% au sustinut ca vor inlocui pe termen lung tigarile obisnuite cu cele electronice, iar consumul mediu de tigari a scazut de la 15,6 la 7,6 per persoana pe parcursul studiului. Acest lucru ar putea ajuta medicii sa isi sustina pacientii care trebuie sa renunte la fumat pentru a diminua complicatiile diferitelor afectiuni sau complicatiile postoperatorii, fara ca renuntarea sa fie brusca si cu simptome de sevraj.
Mulți consideră că această alternativă nu face altceva decât să continue un viciu nesănătos. Alții consideră că este un pas intermediar între fumători și nefumători, un fel de cale de mijloc. Majoritatea este reprezentată de cei care renunță la dependență, în condițiile în care țigara electronică le oferă posibilitatea de dozare a nicotinei. Astfel, cu timpul, se poate ajunge de la vaparea unei substanțe cu un miligramaj ridicat de nicotină (12mg, 18mg, 20mg) la vaparea unei substanțe aromate, fără niciun fel de risc, lipsite de nicotină (0mg).
cum sa pui cuvantul „beneficii” langa „tigari electronice”????
se moare pe capete din cauza tiagrilor electronice. ce nu faceti pentru bani?
Unde? aia 5-6 la nivel global care au bagat ulei de canabis in loc de lichid? Cate milioane mor anual din cauza tigarilor normale?