șpăgarii de la rar sibiu sunt liberi - magistrații i-au lăsat să plece acasă
FOTO: arhivă

Scandalul de la RAR Sibiu a izbucnit la mijlocul lunii septembrie a anului trecut. Pe atunci, zece persoane, printre care directorul, angajați, dar și persoane fizice, au ajuns în arest preventiv pentru fapte de corupție. La câteva luni distanță, magistrații au decis să îi elibereze, astfel că șpăgarii au putut pleca acasă.

La finalul lunii decembrie 2019, cei zece inculpați, Oțetea Ioan Cătălin, Bogdan Ilie, Gehl Valeriu Helmut, Bercu Cornel, Mitrea Mihai Marian, Horvat Ioan, Ștefan Aurel Vasile, Zîză Vasile, Rociu Liviu și Popa Alin Ioan, au fost puși în libertate, fiind dispusă măsura controlului judiciar. Înainte de această măsură, aceștia au fost arestați la domiciliu.

„În temeiul art. 242 alin. 2 Cpp raportat la art. 202 alin. 1, alin. 3, alin. 4 lit. b) Cpp, art. 211 Cpp şi art. 2151 Cpp, dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri, a inculpatului OŢETEA IOAN-CĂTĂLIN, domiciliat în municipiul Sibiu. Dispune punerea în libertate a inculpatului OŢETEA IOAN-CĂTĂLIN la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, dacă nu este arestat preventiv sau arestat la domiciliu în altă cauză”, se arată în dosarul publicat pe site-ul Tribunalului Sibiu.

Potrivit dosarului publicat pe site-ul Tribunalului Sibiu, inculpații trebuie să respecte mai multe obligații. În caz contrar, pot fi din nou arestați la domiciliu sau arestați preventiv.

Cât timp se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  • să se prezinte la IPJ Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare – Poliția Municipiului Sibiu, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, în temeiul art. 215 alin. 2 lit. a), b), d) şi f) Cpp impune inculpaților ca, pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii:

  • să nu depăşească limita teritorială a Municipiului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;
  • să nu se deplaseze în sediul central și în niciuna din reprezentanțele Registrului Auto Român;
  • să nu ia legătura şi să nu comunice pe nicio cale cu: co-inculpații, martorii, suspecții ori inculpații.

Toți cei zece inculpați în dosarul șpăgilor de la RAR vor rămâne sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, adică până la finalul lunii februarie.

Ultima oră

Comentariul meu