"Copiii din acvarii"- În plin sezon de viroze, un medic sibian trage un semnal de alarmă

Medicul de familie Eduard Egri, atrage atenția părinților să nu îi mai țină pe copii numai în spații inchise, în medii așa – zis controlate. Doctorul îi numește „copiii din acvarii” pe acei copii care își petrec cea mai mare parte a zilei în spatele geamurilor închise.

 

"Copiii din acvarii"- În plin sezon de viroze, un medic sibian trage un semnal de alarmă
Sursa: Facebook Dr. Eduard Egri

Doctorul Eduard Egri a postat pe pagina sa de Facebook trei motive care pot duce la îmbolnăvirea copiilor, la scăderea imunității dar și la obezitate infantilă.

„La grădiniţă stau 8 – 10 ore în încăperi care nu se aerisesc suficient în această perioadă, să nu cumva să le fie frig sau să-i tragă curentul şi fără să fie scoşi afară că într-adevăr e greu să îi îmbraci, să stai cu ei şi să-i dezbraci din nou mai ales dacă clasele sunt supraaglomerate.

Eventual după, sunt duşi la „distracţie” la o zi de naştere la un loc de joacă la fel de închis, îmbâcsit, aglomerat și neaerisit, deoarece căldura costă bani.

"Copiii din acvarii"- În plin sezon de viroze, un medic sibian trage un semnal de alarmă
Sursa: Pinterest

Iar seara sunt ținuți bineînţeles în casă, că doar sunt obosiţi, în camere de câţva metri pătraţi, construcţii moderne foarte bine izolate termic, pentru ca nici un firicel de aer să nu pătrundă în interior.

Între locațiile enumerate mai sus sunt transportați cu mașina pentru a economisi timp și calorii.

Toate acestea se întâmplă mai ales iarna, în plin sezon de viroze şi gripă. Deci să nu ne mai mirăm de atâtea îmbolnăviri şi complicaţii dar nici de creșterea burticilor prin lipsa activității fizice”, scrie pe pagina sa medicul Eduard Egri.

 

Studiile spun că copii care sunt crescuți la țară, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât cei care stau în mediul urban. Acest lucru se datorează faptului că se joacă în aer liber, în orice anotimp, și sunt expuși la murdărie și animale, în fiecare anotimp bacteriile fiind diferite. Când copiii vin în contact cu aceste lucruri în mod natural și regulat, riscul de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.

Orice activitate făcută afară înseamnă exercițiu fizic iar orice exercițiu fizic înseamnă dezvoltarea motricității și oxigenarea întregului corp prin punerea organelor în mișcare și în contact. Așadar, mersul pe bicicletă, săriturile în bălți, bătaia cu bulgări, toate sunt activități foarte importante pentru sănătatea celor mici și argumente să scoatem copiii afară când e frig.

Copiii care se joacă în aer liber învață cum să rezolve problemele din viața reală mai bine decât acei copii care stau mult în camera lor, în fața ecranelor. Sunt dezvoltate capacitatea de relaționare, abilitatea de a rezolva conflicte și plăcerea de relaționare cu alți copii.

 

Ultima oră