Arhitectul șef de la Șelimbăr reținut pentru infracțiuni de corupție - Nevasta îl ajuta să încaseze mita

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea arhitectului șef al Primăriei Șelimbăr, pentru o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi complicitate la comiterea infracţiunilor de corupţie, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei procurorului pentru audiere, context în care se va aprecia cu privire la măsurile preventive ce vor fi dispuse în cauză. 

La data de 10.07.2019, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prev. şi ped. de art. 301 alin. 1 C.pen. şi spălare a banilor, prev. şi ped. de art.29 din Legea nr. 656/2002. Din cercetările efectuate s-au reţinut următoarele:

„În fapt s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului. De asemenea, soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei, în valoare de 2.500 euro şi, respectiv 1.000 euro.

De asemenea, în urma cercetărilor penale efectuate, s-a mai stabilit că acelaşi funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a procedat la îndeplinirea unor acte din sfera îndatoririlor sale de serviciu, respectiv verificarea şi avizarea de documentaţii de arhitectură, întocmite pentru doi dezvoltatori imobiliari de către societatea de arhitectură condusă faptic de el şi soţia sa, contribuind astfel la realizarea unui folos pentru sine şi pentru soţia sa.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din data de 10.07.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi spălare a banilor.

Prin ordonanţa din data de 04.10.2019 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, urmând astfel a fi efectuată urmărirea penală de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu sub aspectul infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită şi spălare a banilor.

Ulterior, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 15.01.2020, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (două infracţiuni), iar la data de 17.01.2020 a fost pusă în mişcare acţiunea penală sub aspectul aceloraşi infracţiuni săvârşite de funcţionarul public.

Prin ordonanţa din data de 16.01.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului pentru o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi complicitate la comiterea infracţiunilor de corupţie, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei procurorului pentru audiere, context în care se va aprecia cu privire la măsurile preventive ce vor fi dispuse în cauză.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Serviciul Operațiuni Speciale Sibiu.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, ”, precizează Veștemean Ion, Prim Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu.

Vezi cum comentează edilul din Șelimbăr situația.

Ultima oră