SUA și China semnează miercuri primul acord pentru încetarea războiului comercial. Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, l-a descris ca fiinf un acord istoric.
După doi ani de război comercial sino-american care a destabilizat economia mondială, cele două state s-au pus de acord pentru un prim acord – faza întâi – înainte să fie demarate noi negocieri pentru faza numărul 2, notează RFI.
Casa Albă afirmă că Beijing va cumpăra produse americane în valoare de 200 de miliarde de dolari în următorii doi ani, iar prin această concesie va fi diminuat excedentul comercial chinez cu Statele Unite – motivul disputei dintre cele două puteri economice.
La rândul său, Donald Trump ar trebui, în principiu, să renunţe să mai impună noi taxe vamale şi să le diminueze la jumătate pe cele aplicate din septembrie. Există şi analişti care susţin însă că este posibil ca preşedintele Donald Trump să nu reducă taxele vamale decât în momentul în care va exista şi faza a doua a acordului.
Săptămâna aceasta, China a anunţat o reducere cu peste 8% a execendtului său comercial cu Statele Unite, în 2019, de la 323 de miliarde de dolari în 2018 la 295 de miliarde de dolari în 2019.
În aceeaşi zi, Washington a retras Beijing de pe lista ţărilor acuzate că îşi manipulează propria monedă. China era acuzată că diminuează intenţionat valoarea yuanului pentru a putea manipula preţul exporturilor.
Unii privesc acest prim acord cu scepticism. Este cazul ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire : «trebuie să fim lucizi, acest acord este parţial, bilateral şi fragil», a comentat oficialul francez.
Faza numărul doi ar urma să fie semnată la Beijing, în prezenţa liderului de la Casa Albă, Donald Trump.
Declanşat în primăvara lui 2018, conflictul s-a materializat prin taxe vamale reciproce pentru mărfuri în valoare de sute de miliarde de dolari.
Acum, aceste taxe nu vor fi ridicate – cel mult diminuate. Cu doar câteva ore înainte de ceremonia de încheiere a acordului, secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin ameninţa că dacă Beijing nu îşi va respecta angajamentele, Washington este dispus să crească valoarea taxelor vamale.
Fostul om de afaceri, Donald Trump afirma că războiele comerciale sunt uşor de câştigat şi că economia americană rămâne imună în timp ce creşterea chineză încetinea.
Acest conflict inedit, prin intensitatea şi prin durata lui, a frânat apetitul investitorilor şi deci creşterea mondială precum şi creşterea chineză dar şi cea americană.
În Statele Unite, războiul comercial a provocat furia agricultorilor, în special. Exporturile de soia americană către China s-au prăbuşit: de la 12 miliarde în 2017 la 3 miliarde de dolari un an mai târziu. Pentru a atenua pierderile, administraţia Trump s-a văzut nevoită să ajute agricultorii cu 28 de miliarde de dolari, între 2018 şi 2019.
Acordul reprezintă o victorie pentru societăţile americane şi agricultorii americani, a estimat Steven Mnuchin.
Victoria politică – să nu uităm că în 2016, în campania electorală, Donald Trump promitea un acord comercial cu Beijing, va fi eclipsată de democraţi prin depunerea actului de acuzare a lui Donald Trump la Senat. Procesul de destituire al liderului de la Casa Albă ar urma, conform planificării, să se deschidă marţea viitoare.
Motiv pentru care, administraţia Trump va face tot posibilul să prezinte cât mai frumos acest acord chinezo-american.
Sursa: rfi.ro