Singurele dovezi că Eminescu a trecut prin Sibiu de două ori sunt o placă pusă pe o clădire care se află în centrul istoric al oraşului, unde ar fi stat poetul în anul 1868, şi semnătura acestuia, după ce a vizitat Muzeul de Istorie Naturală, în 1869.
Prima dată, Mihai Eminescu a venit la Sibiu, ca sufleur într-o companie de teatru. Dovada prezenţei sale în Sibiu este placa montată pe casa în care a fost cazat. „În această casă a poposit Mihai Eminescu între 18 şi 30 iunie 1868 în trecerea lui prin Sibiu, cu trupa dramatică a lui Mihai Pascaly”, scrie pe casa situată pe strada Mitropoliei din Sibiu.
Cei care doresc să vadă semnătura poetului în original trebuie să meargă pe strada Cetăţii, la Muzeul de Istorie Naturală. Mihai Eminescu a vizitat muzeul sibian în iulie 1869, când a semnat în cartea de onoare a instituţiei.
Iubitorii poeziei lui Mihai Eminescu pot să vadă manuscrisul poeziei „Şi dacă…”, la Biblioteca Judeţeană ASTRA. Cine doreşte să vadă poezia aşa cum a scris-o poetul Mihai Eminescu poate solicita acest lucru, manuscrisul fiind protejat în depozitul bibliotecii. Cunoscuta poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu este foarte bine conservată şi se pot citi foarte clar versurile.
Cel de al doilea manuscris semnat de Mihai Eminescu este o scrisoare, care însă nu poate fi văzută de cititori. Ea este păstrată într-un muzeu la Academia Forţelor Terestre din Sibiu. Această scrisoare a lui Eminescu a ajuns la academia militară din Sibiu în 2018, fiind donată de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, astăzi secție a Muzeului Național Brukenthal, a fost vizitat în iulie 1869 de către Mihai Eminescu. Vizita a fost consemnată prin semnătura acestuia în Cartea de Onoare a Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu.
Miercuri, 15 ianuarie 2020, cu ocazia zilei de naștere a poetului, zi declarată încă din 2010 Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național Brukenthal expune, la sediul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, Cartea de Onoare a Societății din 1869.