propuneri interesante pentru sibiu - pod nou peste cibin pe metalurgiștilor și bandă specială pentru autobuze

Pod nou peste râul Cibin, bandă dedicată transportului public în comun, benzi cu dublu sens și o pistă de bicicletă corelată cu rețeaua de la nivelul orașului Sibiu – sunt câteva dintre propunerile care ar putea schimba felul în care arată, în prezent, zona străzilor Distribuției, Autogării și Metalurgiștilor.

Bandă pentru autobuze pe strada Autogării
În momentul de față, zona străzilor Autogării și Distribuției arată extrem de neatractiv. Traficul se desfășoară dificil, iar clădirile din zonă par mai mult abandonate, iar asta fiindcă investitorii nu văd motive pentru a veni aici. În acest sens, o documentație de urbanism a fost supusă consultării publice. Este vorba despre planul urbanistic zonal „Restructurare urbană – dezvoltare activități comerciale cu caracter terțiar și dezvoltare rezidențială”. În curând, este posibil ca zona respectivă să își schimbe înfățișarea.

„Dezvoltarea unui municipiu trebuie să fie susținută pas cu pas de investițiile propuse de Municipalitate atât în infrastructură, cât și în dezvoltarea serviciilor publice. Numărul crescut de autoturisme din ultimii ani a devenit o provocare privind gestionarea, dar administrația locală pregătește deja investiții majore de fluidizare a traficului. Proiectul de față, prin propunerile sale, facilitează ameliorarea condițiilor de trafic zonal”, se arată în Punctul de vedere al proiectantului, publicat pe site-ul Primăriei Sibiu.

În prezent, strada Autogării are patru benzi de circulație. Cu toate acestea, strada are benzile marginale ocupate de mașinile parcate în zonă. Aceste benzi au viteză de deplasare redusă, datorită faptului că, din ele, se face accesul la clădirile din zonă, fiind benzi de încadrare pentru cei care vor să intre în trafic. Astfel, dacă s-ar crea patru benzi pe un sector, s-ar crea practic și un spațiu de stocare în care autovehiculele și-ar aștepta rândul pentru a intra în strada de tranzit, și anume Șoseaua Alba Iulia. După sensul giratoriu din zona străzii Autogării, aceste patru benzi de circulație sunt deja create, pentru a facilita direcționarea autoturismelor, dar intersecția de aici se reduce la accesul la o singură bandă pe sens, din toate direcțiile.

Proiectantul propune astfel crearea unei benzi exclusive pentru transportul în comun, și eventual pentru taximetre, care să faciliteze accesul și ieșirea din zonele de interes, astfel încât să se fluidizeze traficul.

Piste pentru biciclete
De asemenea, proiectantul propune și o pistă pentru biciclete, legată de rețeaua existentă deja în oraș. „Intersecția cu strada Metalurgiștilor (Malului) va rămâne cu aceeași formă, dar recomandăm ca pe viitor zona de îngustare și trecere de la două benzi de circulație la o bandă de circulație să fie redistribuită pentru pistele de biciclete, facilitând realizarea legăturii între propunerile de culoare verzi – pistele de biciclete de pe străzile principale – Șoseaua Alba Iulia, culoarul pentru promenadă propus în albia râului Cibin, culoarul verde propus pe strada Autogrării”, spune proiectantul.

În proiect este prevăzută și lărgirea trotuarelor la un maxim de 3 metri. Între trotuare și carosabil s-au prevăzut zone verzi care să faciliteze și să îndemne la utilizarea mijloacelor alternative de deplasare (trotinete, biciclete, mers pe jos).

Două benzi cu dublu sens pe Distribuției
Proiectantul propune ca strada Distribuției să fie reconfigurată, întrucât, dacă s-ar crea două benzi cu dublu sens acolo, traficul s-ar desfășura în condiții optime. „Intersecția dintre strada Autogării și strada Distribuției este o intersecție cu un spațiu generos care permite amenajarea unei migrații cu scopul de a permite în egală măsură accesul și ieșirea pe toate arterele din zonă”, se arată în punctul de vedere al proiectantului.

Toate aceste reconfigurări stradale ar conduce la fluidizarea traficului și, totodată, ar face zona mai atractivă.

Ultima oră

Comentariul meu