general iranian și comandantul poliției irakiene uciși într-un atac comandat de trump - iranul vrea să se răzbune

Generalul iranian Soleimani și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad, comandat de Trump. Iranul promite „răzbunare cruntă”.

“Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qassem Soleimani”, a declarat Ahmed al-Assadi, un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Joi au avut loc atacuri împotriva a două ținte cu legaturi cu Iranul la Bagdad, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Oficialii, vorbind în condiții de anonimat, au refuzat să ofere alte detalii.

Grupurile paramilitare irakiene au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „invitați”. Rachete au aterizat lângă terminalul de marfă aerian, incendiind două vehicule, ucigând și rănind mai multe persoane. Atacul aerian a fost comandat de Donald Trump. Iranul promite o „răzbunare cruntă”.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate. El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control. El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds condusă de generalul Soleimani, însărcinată să efectueze operațiuni dincolo de granițele Iranului, a respins sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad atunci când acesta a fost aproape de înfrângerea din războiul civil care a început din 2011 și, de asemenea, a ajutat miliţiile irakiene să învingă organizaţia extremistă Stat Islamic din Irak. Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție în care a păstrat un profil scăzut ani de zile, în timp ce întărea legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și grupurile miliției șiite din Irak.

Ultima oră

Comentariul meu