Chinezii au parcurs peste 300 de metri pe partea nevăzută a lunii. Mai preciss, Roverul selenar Yutu-2 a parcurs 357,695 metri în cadrul misiunii de cercetare, informează vineri agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Sonda chineză Chang’e-4, lansată la data de 8 decembrie 2018, a aselenizat în premieră, la 3 ianuarie 2019, în craterul Von Karman din bazinul Aitken aflat la Polul Sud, pe partea întunecată a Lunii. În timpul celei de-a opta zile selenare, misiunea chineză Chang’e-4 a descoperit o substanţă de culoare neobişnuită, asemănătoare unui gel, potrivit Live Science. Caracterul surprinzător al descoperirii i-a făcut pe responsabilii misiunii să decaleze programul roverului autonom Yutu-2 şi să-şi concentreze toate resursele ştiinţifice pentru a identifica acea substanţă.
Atât modulul de aselenizare cât şi roverul misiunii Chang’e-4 şi-au suspendat joi activitatea în cea de-a 13-a zi selenară şi au intrat în hibernare în timpul nopţii de pe Lună, conform centrului pentru explorare selenară şi program spaţial din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale din China. O zi lunară este echivalentă cu aproximativ 29 de zile şi 12 ore pe Pământ. Cu alte cuvinte, o zi selenară completă este formată din aproximativ două săptămâni de lumină şi două săptămâni de întuneric, în timpul terestru.
Instrumentele ştiinţifice cu care sunt dotate modulul de aselenizare şi roverul au funcţionat conform programului. Roverul a efectuat operaţiuni de explorare în mai multe regiuni, a realizat fotografii şi a condus o detectare în infraroşu a unei roci de pe suprafaţa Lunii, a indicat centrul.
Experiment cu viermi de mătase și semințe de plante
Yutu-2 și modulul de aselenizare Chang’e 4 au patru instrumente fiecare cu care cercetătorii chinezi vor să studieze în detaliu suprafața și solul lunar. În modulul fix va avea loc și un experiment biologic, cu ouă de viermi de mătase și diferite semințe de plante. Obiectivul este de a observa cum se dezvoltă aceste ființe vii într-un mediu cu o gravitate atât de mică cum este cea de pe Lună.
Pe întreaga suprafață a Lunii, variația accelerației gravitaționale este de aproximativ 0,0253 m/s2 (1,6% din accelerația gravitațională). Deoarece greutatea este direct dependentă de accelerația gravitațională, lucrurile pe Lună vor cântări doar 16,6% din ceea ce cântăresc pe Pământ.
Numele de Yutu-2, tradus Iepure de Jad 2, face referință la o legendă chineză. Yutu este iepurele alb al zeiței Lunii, Chang’e, care dă și numele acestei misiuni spațiale. Legenda spune că Chang’e, după ce a băut o poțiune fermecată și-a luat iepurele alb, pe Yutu și a zburat pe Lună, unde a devenit o zeiță și a trăit cu iepurele de jad alb.
.