Tehnologia vine în ajutorul angajaților care doresc să-și renegocieze salariile și nu știu ce salariu net să ceară. Este nevoie doar de internet pentru a utiliza aplicațiile disponibile pe piață pentru calcularea salariilor nete și brute
In ziua de azi suntem avantajați atunci când vine vorba de renegocierea salariului și cererea creșterii acestuia. Internetul oferă o sumedenie de aplicații și websituri care calculează gratuit sau contra cost veniturile considerate atât ca venituri nete cât și brute. De asemenea, se specifică cât anume plătește angajatorul la stat pentru a susține un salariu net. Acest lucru ajută angajații deoarece le oferă informația care în trecut nu era vizibilă pentru toată lumea, sau calcularea salariului era complicată, ceea ce făcea ca o negociere cu șeful sau șefii, față în față, nu era o întânire echilibrată din acest punct de vedere. În vremurile în care Internetul încă nu exista sau în care influența sa nu era atât de mare ca în prezent, șefii negociau cu salariații de cele mai multe ori în mod unilateral, având de partea lor majoritatea informațiilor despre piața muncii, despre salarii și venituri. Practic, angajații aveau foarte puține informații reale cu privire la aceste aspecte iar la renegocierea salariilor, de obicei nu știau cât anume să ceară în mod obiectiv. Astfel, cererile lor salariale riscau de multe ori să alunece pe o pantă greșită, și anume cea a zvonisticii, a sugestiilor altor colegi, prieteni, rude, soții șamd. Șefii erau astfel avantajați iar replica lor venea din prima și sublinia faptul că angajatorul respectiv este unul merituos, unul muncitor dar, din motive obiective, salariul nu se poate mări peste o anumită limită impusă de companie, de stat, de piața muncii, etc. Motive diferite se găseau iar angajatul își vedea visele de mărire salarială spulberate cu argumente logice și tehnice greu de combătut.
Nu mai este cazul în ziua de azi, când, grație circulației libere a informației, oamenii pot ști care este nivelul salarial local, regional, național și european. Oamenii pot citi, compara, calcula și abia apoi să își seteze o anumită grilă de negociere, de marșare. Internetul îî ajută acum iar angajatorii nu mai pot aduce la nesfârșit aceleași argumente. Dacă angajații merită o mărire de salariu, ea va fi teoretic mai ușor de obținut. Firește, nu este suficient ca angajatul să știe cât să ceară salariul net, ci este nevoie și de o artă a negocierii și a sublinierii propriilor merite profesionale. Totuși, de cele mai multe ori, dacă o cerere de mărire a salariului este rezonabilă, ea va avea cele mai multe șanse de reușită.
De obicei, angajatorii sunt foarte sensibili nu neapărat la suma pe care le-o cer angajații, ci la cât înseamnă acea sumă, tradusă în totalul dărilor pe care le vor avea de plătit la stat pentru susținerea acelui salariu. Cu alte cuvinte, pe lângă salariul propriu zis, angajatorul plătește și asigurările de sănătate, de șomaj, de concediu, impozitul și toate dările impuse de legislația muncii aflată în vigoare.
Cu ajutorul acestor aplicații de pe Internet angajatorii pot preântâmpina aceste obiecții și pot face ei calculele, pentru a ști cât va scoate în total angajatorul din buzunar pentru a le da salariul dorit. Este de remarcat faptul că aceste aplicații online pot calcula salariul brut și net, le pot converti dintr-unul în celălalt, pot calcula salariul minim dintr-un anumit domeniu, datele introduse nu se pierd, ci se stochează pe un server, se fac actualizări continue cu privire la modificările legislative, la formularele ANAF, etc. În plus, multe dintre aceste aplicații pot oferi și consult profesional, la cerere.
Sugestii pentru pregătirea negocierilor de mărire a salariului net și nu numai
Ca și direcție generală, la negocierea sau renegocierea salariului net, angajatorul trebuie să aibă o direcție clară a valorii sale, însumată intr-o anume cifră pe care o va comunica angajatorului. Angajatorul trebuie să se comporte asemenea unui bun vânzător, să prezinte calitățile sale și aportul profesional la modul cerut de angajator. Apoi, trebuie să fie flexibil. Orice cerere va fi analizată, dezbătută, negociată. Este bine să ceri mai mult decât îți dorești, pentru că, psihologic vorbind, ai șanse mai mari de reușită. Firește, trebuie ca angajatul să știe, să intuiască cam cu cât să ceară mai mult, nici prea mult dar nici prea puțin. Și încă ceva foarte important, angajatul nu trebuie niciodată să negocieze doar salariul net ci și întregul pachet de beneficii incluse (bonuri de masă, bonusuri, zile de concediu, locuri de parcare, condițiile de lucru). Contează foarte mult mediul în care se lucrează zi de zi, nu doar banii încasați la sfârșit de lună. Trecerea timpului la oricare loc de muncă ar trebui să fie dacă nu o plăcere, atunci măcar să nu fie prea stresantă și plină de lipsuri sau frustrări de diverse naturi.