concert unic de muzică clasică în întuneric la sibiu - bilete epuizate, spectatorii au stat și pe scenă

Experiență inedită la Sibiu. Sute de oameni au fost prezenți la un concert de muzică clasică în întuneric, vineri seara, la Filarmonica din Sibiu. Biletele s-au epuizat imediat, astfel că organizatorii au pus scaune și pe scenă pentru spectatori.

„Acest spectacol se va desfășura în întregime în întuneric. Vă rugăm ca pe tot parcursul concertului să închideți telefoanele mobile”, a fost anunțul organizatorilor înainte ca în sala de spectacole a Filarmonicii din Sibiu să se oprească orice sursă de lumină.

Parcă de nicăieri a început să se audă sunetul viorii care atingea fiecare simț și pe măsură ce ochii se obișnuiau cu întunericul, pe scenă se vedea și silueta violoncelistului.

Timp de o oră, Valentin Șerban și vioara sa au purtat publicul din sală și de pe scenă prin integrala sonetelor și partiturilor pentru vioară solo ale lui Johann Sebastian Bach, nu oricum, ci insistând pe sunet, deoarece ideea concertului desfășurat în beznă a fost aceea că „muzica se aude, nu se vede”.

De altfel, prin „Bach Unseen” , violoncelistul Valentin Șerban și artistul vizual Cristina Bobe și-au propus un mod diferit de a asculta muzica, alături de alţi oameni, care să nu se vadă între ei, pentru ca toată atenția să fie pe sunet.

Cum biletele pentru „Bach Unseen” s-au epuizat imediat, organizatorii au pus scaune și pe scenă, pentru a răspunde numărului mare de sibieni și persoane venite din afara Sibiului special pentru acest concert unic.

La finalul concertului, mulți dintre cei prezenți în Sala Thalia – Filarmonica din Sibiu și-au exprimat mulțumirea pentru modul în care a fost pus în scenă concertul.

„Am fost curios cum e un concert în care să nu ai altă variantă decât să auzi. Nu ai cum să vezi ce face mâna pe vioară, cum se mișcă cineva de pe scanunul din față sau altceva care să te distragă de la a te lăsa purtat de sunet. Neavând parte de niciun alt stimul, tot ce am putut face a fost să mă relaxez, să meditez și să las sunetul să mă cuprindă. E senzațional”, a spus un bărbat.

„Bach Unseen” a fost pentru prima dată organizat într-o sală culturală, proiectul fiind desfășurat, până acum, în spații neconvenționale, într-un spital de psihiatrie, în biserică, în șură sau în mină.

Ultima oră

Comentariul meu