Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Dumbrăveni este a doua casă pentru mulți copii din județul Sibiu. Elevii cu deficiențe mintale și cu tulburări de comportament primesc sprijin zi de zi din partea cadrelor didactice pregătite temeinic pentru a-i îndruma în călătoria lor prin viață. Școala trebuie adaptată la nevoile copiilor, iar asta se întâmplă de ani de zile aici, la Dumbrăveni. Aceștia învață, scriu, citesc, socializează, își fac prieteni pe viață și, cel mai important, sunt învățați să se accepte și să se sprijine unii pe ceilalți.
Centrul funcționează într-o clădire simbol a orașului. La început, în jurul anului 1890, aceasta era clădirea Tribunalului, urmând ca între anii 1970 – 1977 să funcționeze ca școală de reeducare pentru fete, apoi ca școală specială pentru fete cu deficiențe grave. În prezent, peste 100 de copii se întâlnesc în fiecare dimineață aici pentru a-și clădi viitorul.
Familia de la Centrul din Dumbrăveni
Fie că vorbim despre elevii din ciclul primar, gimnazial ori profesional, cu toții au fost îndrumați spre ceea ce înseamnă acceptarea și iubirea de sine. Centrul funcționează ca o școală absolut normală, cu o programă adaptată pentru nevoile celor 119 elevi. Copiii cu deficiențe au materii precum română, matematică, geografie, istorie, dar și materii dedicate lor.
„Nu avem o programă pentru învățământul de masă, deci elevii au ore mai puține. Materiile sunt cuprinse în planul de cadru din învățământul special, astfel că, pe lângă materii ca română, matematică, geografie și istorie, au materii precum formarea abilităților de comunicare sau educație senzorială, motrică și psihomotrică”, spune consilierul școlar Prodan Vasile Mircea, Director al Centrului.
La Dumbrăveni ajung elevi și din localitățile limitrofe. În fiecare dimineață, le este asigurat transportul de către școală, astfel că cei care locuiesc în Mediaș, Șaroș pe Târnave, Dârlos, dar și alte localități, sunt aduși cu microbuzul sau cu autobuzul școlar. Cursurile încep la ora 8.00, pentru elevii din ciclul profesional, și la ora 9.00, pentru elevii mai mici, tocmai pentru ca toți să poată beneficia de transport. La terminarea orelor, copiii sunt duși spre casă.
„Avem și doi copii școlarizați la domiciliu. Este vorba despre două fete, una în clasa a X-a, din Valea Viilor, iar alta în clasa a IV-a, din Laslea. Ele nu au posibilitatea de a se deplasa, având un handicap psihomotric, motiv pentru care profesorul de sprijin merge la domiciliu și face toate materiile, plus materia de specialitate pentru eleva de la profesională. Chiar dacă distanțele până la școală nu sunt tocmai mici, fetele vin din când în când și la centru pentru socializare. Noi insistăm mult pe acest aspect”, a mărturisit Directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni, Prodan Vasile Mircea.
Școala unde fiecare contează
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Dumbrăveni reprezintă un sprijin pentru toți copiii cu deficiențe, fie ele minore ori grave. În acest sens, cadrele didactice se străduiesc să asigure educarea tinerilor prin diferite proiecte și modalități educaționale. Școala incluzivă este o școală deschisă, prietenoasă, tolerantă, unde discriminarea și excluderea nu intră în discuție. Pe scurt, este școala unde toți copiii sunt valorizați și integrați. Fie că suferă de autism, sindrom Down, au un handicap psihomotric sau tulburări de comportament, tinerii sunt acceptați, instruiți și educați, indiferent de originea etnică, limba maternă, originea culturală sau deficiențe fizice și mentale.
Socializarea este unul dintre criteriile de bază din școală. Elevii învață, dar se și apropie unii de ceilalți și leagă prietenii. Cu ajutorul profesorilor care sunt creativi și flexibili, sunt formate obiective clare pentru ca elevul să resimtă starea de siguranță în școală.
Elevii participă și la concursuri interșcolare, la competiții între centrele de educație incluzivă din județul Sibiu. De asemenea, copiii au concurat și la Special Olympics, în Buzău și București.
Fii parte din familia de la Dumbrăveni – Implică-te în campania „Dăruiește Lumină”
E.ON România a demarat o nouă ediție a campaniei „Dăruiește Lumina”. În ultimii cinci ani, sute de mii de kilowați au fost redirecționați către instituții publice și ONG-uri din toată țara. În acest an, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni este parte din campanie și poate beneficia, cu ajutorul sibienilor, de reduceri la factura de gaz. Mecanismul presupune ca utilizatorii rețelei de socializare Facebook să distribuie felicitările create special pentru centrul din Dumbrăveni sau să își instaleze rama personalizată la poza de profil, menționând instituția pe care doresc să o ajute. Fiecare astfel de acțiune aduce 50 kWh, astfel că, în funcție de numărul de mențiuni înregistrate pentru centru, instituția va primi echivalentul mențiunilor în gaze sau electricitate. Prin urmare, dacă va strânge, de exemplu, 1000 mențiuni, va primi 50.000 kWh care vor putea fi folosiți pe tot parcursul anului 2020.
Cantitatea totală de energie este de 200.000 kWh așa că există suficiente resurse pentru toate cele 10 instituții implicate, însă noi vă îndemnăm să contribuiți pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Dumbrăveni!