luminița odobescu primește la buxelles premiul special de la festivalul internațional de teatru de la sibiu

Aflat la Buxelles pentru cele trei reprezentații cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, prezentate de TNRS pe 17, 18 și 19 decembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va oferi joi, 19 decembrie, la Bruxelles, E. S. Dnei Luminița Odobescu, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, premiul special FITS pentru calitatea excepțională a dialogului dezvoltat pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu guvernele țărilor UE și cu instituțiile UE de la Bruxelles și Strasbourg.

În cadrul aceluiași eveniment, Gert Van Overloop, managerul general al Companiei Eastman, va primi în numele lui Sidi Larbi Cherkaoui, replica stelei acordate acestuia pe Aleea Celebrităților din Sibiu, în cadrul FITS 2019.

luminița odobescu primește la buxelles premiul special de la festivalul internațional de teatru de la sibiu

Sidi Larbi Cherkaoui, peste 50 de momente coregrafice în portofoliu
De trei ori câștigător al Ballet Tanz Award, de două ori câștigător al premiului Olivier, și deținător al Kairos Prize și al Premiului Europa, Sidi Larbi Cherkaoui a primit o stea pe Aleea Celebrităților, pentru opera sa excepțională în domeniul dansului, teatrului, filmului și operei, la cele mai prestigioase instituții din lume, creând, la rândul lui, noi instituții. Steaua a fost oferită în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebirtăților din Sibiu 2019, cu sprijinul JTI. Sidi Larbi Cherkaoui a debutat ca și coregraf în 1999 cu musicalul „Anonymous Society” de Andrew Wale, iar de atunci a făcut peste 50 de momente coregrafice care i-au adus mai multe premii internaționale. A lucrat cu teatre, opere și companii de balet, lansându-și propria companie, Eastman. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără colaborarea cu regizorul Joe Wright, în crearea coregrafiei filmului „Anna Karenina”, spectacolul „Boléro” (co-creat cu Damien Jalet și Marina Abramović) ori „Mercy” (din Solo for Two) pentru Natalia Osipova și Ivan Vasiliev. Tot în această perioadă, a regizat primul său spectacol de operă, „Shell Shock”, pentru La Monnaie, pe baza muzicii compuse de Nicholas Lens și a textului scris de Nick Cave. În 2015, a regizat integral prima sa producție teatrală, „Pluto”, bazată pe seria multipremiată a lui Naoki Urasawa și Takashi Nagasaki, și a participat la crearea spectacolului „Hamlet” de Lyndsey Turner, care l-a avut pe Benedict Cumberbatch în rol principal. Din 2015, Sidi Larbi Cherkaoui este director artistic la Royal Ballet Flanders, unde a creat „Fall”, „Exhibition” și „Requiem”, fiind, de asemenea, și artist asociat la Sadler’s Wells, Londra, și la Théâtre National de Bretagne, Rennes.

luminița odobescu primește la buxelles premiul special de la festivalul internațional de teatru de la sibiu

Les Halles de Schaerbeek, scena TNRS pentru următoarele trei zile
În următoarele trei zile, pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, de la ora 19:30, pe scena Les Halles de Schaerbeek, naționalul sibian va prezenta publicului din Bruxelles spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete. Prezența TNRS la Bruxelles este posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Caseta artistică a spectacolului „Povestea prințesei deocheate”
Scenariu de Silviu Purcărete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea

REGIA: Silviu Purcărete
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Șirli
SCENOGRAFIA: Dragoș Buhagiar
ASISTENȚI REGIE: Eugen Gyemant și Sanda Anastasof
ASISTENT SCENOGRAFIE: Iuliana Gherghescu
TRADUCEREA DIN LIMBA ENGLEZĂ: Eugen Gyemant
FACE DESIGNER: Minela Popa
MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar
ÎN DISTRIBUȚIE: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacșu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruța Vasiu, Serenela Mureșan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ștefania Marola, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică