gala aios: librarul sibian maria moga a fost desemnată „ambasadoare a sibiului”

Librarul sibian Maria Moga a fost desemnată „Ambasadoare a Sibiului” în cadrul galei Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). Distincția i-a fost oferită de primarul Sibiului Astrid Fodor, în prezența oficialităților locale şi a câtorva librari pe care i-a format.

Meseria de librar este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din lume, care aparent pare a fi destul de simplă încât să fie practicată de oricine. Adevărul este, însă, că un librar nu este doar cel care intermediază vânzarea unei cărți către cititori. Librarul trebuie să fie o persoană plăcută, politicoasă și amabilă, care trebuie să reușească să-l „citească” pe client, apreciindu-i stilul și intențiile pentru a-i face o ofertă atrăgătoare. Doamna Maria Moga, omul care a „pus pe picioare” Librăria Humanitas din Sibiu, îndeplinește cu siguranță toate aceste criterii. Timpul investit în constuirea acestei locații, implicarea și atenția oferite fiecărui cititor care a trecut pragul Librăriei Humanitas au fost răsplătite miercuri seara când Maria Moga a fost desemnată „Ambasadoare a Sibiului” în cadrul galei Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). Distincția i-a fost oferită de primarul Sibiului Astrid Fodor, în prezența oficialităților locale şi a câtorva librari pe care i-a format.

„Este o onoare pentru mine să vă înmânez în acest an titlul de Ambasadoare a Sibiului, fiind sigură că aceasta este cea mai bună decizie luată în acest an de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu privind nominalizarea dumneavoastră. În fiecare an au fost numiți ambasadori ai Sibiului, adevărate personalități, acei oameni care au făcut ceva pentru orașul Sibiu.”, a ținut să precizeze Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Cum s-a născut Humanitas la Sibiu

Maria Moga, librarul nostru veteran, este cea care în urmă cu 28 de ani l-a convins pe Gabriel Liiceanu să deschidă și în centrul Sibiului o librărie Humanitas. Prin multe ore de muncă, prin implicare și sub atenta ei coordonare, în centrul orașului a crescut nu numai o librărie, ci au crescut și generații de librari, de oameni de cultură, de oameni deschiși la minte. Inginer chimist de profesie, Maria Moga este cea care în anul 1991 pune bazele a ceea ce este în prezent Librăria Humanitas, situată la numărul 16, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Cu toate că a ieșit la pensie, „despărțirea” de Librăria Humanitas, de locul în care o leagă cea mai mare parte a vieții s-a produs abia pe 30 septembrie anul acesta. Iubește foarte mult ceea ce face și se mândrește cu oamenii pe care i-a format.

„Fetele și băieții alături de care am lucrat în acești ani au însemnat foarte mult pentru mine, dar în mod deosebit trebuie să recunosc, am o mare admirație și recunoștiință pentru Marian Coman și Vladimir Barbu. Ei sunt copiii mei! Toate aceste aprecieri trebuie să le împărtășesc librarilor, alături de care am lucrat atâția ani de zile. Datorez, personal, un gând de neuitare arhitectului Paul Veseli și mitropolitului Antonie, doi oameni care cu spontaneitate și sinceritate au primit proiectul nostru de a transforma o pivniță plină de gunoaie în ceea ce este acum subsolul Librăriei Humanitas. Îi datorez mulțumiri domnului Gabriel Liiceanu pentru răbdarea pe care a avut-o în acești ani de colaborare cu mine, eu nefiind un slujbaș comod”, a mărturisit librarul Maria Moga.

O lectură obligatorie

A trăit înconjurată de cărți aproximativ trei decenii, fiind astfel imaginea vie a lumii cărților de odinioră. Astfel, putem spune despre librarul Maria Moga că reprezintă sufletul Librăriei Humanitas din Sibiu, acea pată de culoare vie care se perindă printre rafturi, potrivind o carte sau un CD cu starea de spirit a clientului și alimentându-i pasiunea, lucruri pe care le-a insuflat și în sufletul oamenilor cu care a lucrat de-a lungul timpului. Aceasta a ținut să precizeze că niciodată librarii pe care îi avea în echipă nu recomandau o carte clienților fără să o fi citit. Iar spre final ne-a spus care îi este cea mai dragă carte, pe care ne-a recomandat-o să o răsfoim când avem puțin timp liber. „Îndemnul meu permament pentru cititori a fost să citească cartea Luminile și umbrele sufletului, scrisă de Petru Creția. Cred că se potrivește foarte mult timpului pe care îl trăim noi acum și cred că ar trebui citită cu creionul în mână, cu mare atenție și meditație la fiecare capitol. Sunt mai multe cărți care mi-au atras atenția, dar despre aceasta consider că este o lectură obligatorie.”

Proiectul este cofinantat de Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunitatii 2019

Ultima oră

Comentariul meu