video foto cel mai iubit librar din sibiu este noul ambasador onorific al orașului
FOTO: Ovidiu Matiu

Cel mai cunoscut librar al orașului, Maria Moga, a primit titulatura onorifică de Ambasador al Sibiului. În 1991, Maria Moga insista să deschidă la Sibiu prima librărie cu vitrină la stradă și de atunci și-a petrecut întreaga viață în slujba cărților.

Maria Moga: „Librăria e făcută de cei care i-au pășit pragul”
Librarul Maria Moga a povestit cum a apărut prima librărie cu vitrină la stradă și cum, de-a lungul anilor, s-a extins. Astăzi, la Humanitas, oamenii își dau întâlniri, vin să citească, iar elevii își fac temele.

video foto cel mai iubit librar din sibiu este noul ambasador onorific al orașului

video
play-sharp-fill

„Ce am făcut eu și ce ține de mine a fost momentul în care a apărut editura Humanitas și primele cărți pe care le-a tipărit. Trebuia să mă întâlnesc cu domnul Liiceanu pe strada Lili Panet și întâi m-am oprit la Catedrală, la icoana Maicii Domnului. Și am zis: „Maica Domnului, dacă crezi că pot să fac ceea ce e în mintea mea, descurcă-le. Dacă nu pot, încurcă-le”. Fapt pentru care tot traseul meu aici, în librărie, cu poticnelile care au apărut, în relațiile pe care le-am avut cu conducerea, cu editura în general, s-au oprit la momentul în care am făcut un legământ. Eu nu pot să mă supăr pe nimeni. Și insist să vă spun, librăria e făcută de cei care i-au pășit pragul. Asta mi se pare foarte important. Cumpăram cărți. Funcționa un anticariat foarte bun, aici pe strada Bălcescu. Gândul meu era dacă vreodată am să mă căsătoresc și o să am copii, copiii mei trebuie să găsească în casă de la cărțile de colorat până la Biblie. E foarte important să faci asta ca părinte. Și atunci găsești. Dacă ești motivat de gândul acesta, găsești 5 lei, 10 lei, 30 de lei, cât costă o carte. Totul este să cauți și să te ajute cineva în căutarea asta”, a spus Maria Moga.

video foto cel mai iubit librar din sibiu este noul ambasador onorific al orașului
FOTO: Ovidiu Matiu 

Pivnița veche plină de gunoaie, transformată într-un loc de întâlnire pentru oameni
În timp, librăria s-a extins. Pe vremuri aici funcționa un magazin de haine. Acum, în locul articolelor vestimentare, stau așezate cărțile. De altfel, în urmă cu câțiva ani, aici era o pivniță plină de gunoaie. Maria Moga nu s-a lăsat însă până când nu a transformat-o într-un loc primitor: un loc de întâlnire pentru oameni.

video foto cel mai iubit librar din sibiu este noul ambasador onorific al orașului
FOTO: Ovidiu Matiu

„Aici era o pivniță plină de gunoaie. Locatarii din curte își depozitau vas de wc, dulap, lucrurile fără utilitate. În curte locuia nenea Ursu, era cel mai vechi locatar din curte. Și m-am dus la el și i-am zis: Nenea Ursu, hai să coborâm în pivniță să vedem unde duc conductele astea și când am văzut pivnița asta am zis: Aici trebuie să se întâmple ceva. Pentru că avusesem un moment aproape emoționant în care unul dintre băieții care veneau aici și care pe vremea aceea era student era foarte retras, tăcut, extrem de introvertit. Se uita la cărți, rar scotea câte o vorbă. Și într-o zi l-am văzut intrând în vorbă cu alt băiat care era lângă el în fața tejghelei. Au ieșit împreună din librărie. Era iarnă. Îmi aduc aminte că era zăpadă. Și ei stăteau de vorbă sub pom. În mintea mea a fost gândul ăsta: copiii ăștia nu sunt de crâșmă, ei trebuie să povestească undeva. Unde povestesc? Și când am văzut pivnița asta am zis: Aici trebuie să se întâmple. Și uitați-vă. Vin, își fac lecțiile, își conspectează, vin cu laptopul, e foarte important. A ajuns să fie un loc de întâlnire pentru oameni. Asta e o împlinire, faptul că au oamenii unde să răsfoiască o carte fără să o cumpere”, a mai spus Maria Moga.

video foto cel mai iubit librar din sibiu este noul ambasador onorific al orașului
FOTO: Ovidiu Matiu

Maria Moga, noua ambasadoare onorifică a orașului
Miercuri, 11 decembrie, începând cu ora 16:30, în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, are loc evenimentului Gala AIOS (Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu). Distincţia de Ambasador onorific al Sibiului va fi înmânată de către Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, la ora 17:00.

Gala AIOS se organizează anual începând din 2013, atunci când dl. Klaus Iohannis a înmânat distincția fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach. AIOS a mai desemnat în trecut titlul de „Ambasadori ai Sibiului” și jurnalistului Emil Hurezeanu, artiștilor Lia și Dan Perjovschi, omului de afaceri Mircea Bulboacă și directoarei Centrului de Îngrijiri Paleative Hospice „Dr. Carl Wolff”, dnei. Ortrun Rhein. Acest eveniment este susținut și cofinanțat de către Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), inițiatoarea proiectului Gala AIOS prin care se oferă anual distincția de Ambasador al Sibiului, funcționează din anul 2010 și și-a propus să devină continuitoarea asociației cu același nume, înființată în anul 1879. Atunci, mai mulţi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Societăţi era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale. Din cadrul AIOS fac pare oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti, arhitecți ş.a. Printre evenimentele organizate de AIOS se pot enumera ”Orașul Artiștilor”, ”Zilele Vecinătății”, “Cea mai frumoasă terasă din Sibiu”, ”Serile Sibiului” ș.a.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică