foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Shopping City Sibiu s-a deschis de ani buni la Șelimbăr. De atunci sibienii au intrat cumva în lumea bună a shopping-ului. Acum, că s-a inaugurat și Promenada Sibiu, totul a fost dus la nivelul următor. Te-ai fi așteptat ca Magazinul Dumbrava să țină pasul cu tendințele, să se modernizeze în vreun fel, să i se schimbe ușile din sticlă instalate acolo încă de la deschidere, să se renoveze scările bătucite la propriu și mâncate de timp. Doar că totul a rămas aproape identic, ca în urmă cu zeci și zeci de ani. Cine vrea să se întoarcă în timp, ar trebui să viziteze Dumbrava. Magazinul.

Reper istoric

Magazinul Dumbrava a fost deschis la finalul anilor 70. În acele vremuri era singurul magazin ce oferea sibienilor posibilitatea unor cumpărături decente. Cu siguranță cei care își amintesc acele timpuri vor spune că deschiderea magazinului a fost ceva unic, cam cum a fost Promenada Sibiu acum, la 41 de ani distanță. Clienți au fost, cu siguranță, iar comercianții, imediat după privatizare, au câștigat bani frumoși. Atunci, magazinul era în standarde. Acum însă, este mult depășit de vremuri.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

De atunci și până acum investițiile au fost minimale. Acum ceva ani s-a instalat un sistem anti incendiu, și doar ușa de la intrare, cu senzori, parcă amintește anul de grație în care suntem.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Dar, o dată intrat în holul magazinului, te aștepți ca cineva sa îți taie bilet, pentru că așa se face la orice muzeu. În dreapta, ușa de sticlă pe care au deschis-o și bunicii noștri, literalmente aceeași, este neschimbată. La fel mânerul din stânga, pentru că cel din dreapta a fost înlocuit, efectiv cu un altul. Parterul magazinului, identic, la fel cum mi-l amintesc de când eram copil. Cu mici schimbări în aranjarea comercianților și a mărfii pe care o vând.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Muzica populară încă se aude pe scări

De la intrarea principală, scările care duc spre etajul I stau mărturie faptului că magazinul se află acolo de peste 40 de ani. Pe mijloc sunt tocite de la milioanele de pași care le-au urcat. Și nimănui nu pare să-i pese, pentru că se urcă la fel de agale. De ce să te grăbești? Că doar nu te prinde modernitatea din urmă…..La vechea tarabă cu casete cu muzică(explicația este pentru cei de până în 25 de ani), încă funcționează un casetofon din care răsună muzică populară. Incredibil cum gusturile celui care vinde au rămas neschimbate peste ani!

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Dacă mai urci încă un etaj, pe aceleași scări roase de timp și pași, aproape că îți poți imagina ce a simțit arhitectul magazinului când a intrat prima dată după finalizarea construcției. Atât de prezent este încă spiritul lui. De acolo de sus, cred că este mândru cum sibienii încă se pot bucura de creația lui, nemodificată. Aceleași uși de sticlă cu aceleași mânere. Aceeași pardoseală, aceiași pereți…vopseaua de pe vremuri chiar era bună….

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Comercianții….săracii comercianți

Clădirea magazinului ar trebui protejată într-un fel, pentru că ar fi păcat, acum, după atâta vreme, să i se strice aspectul cu niște renovări făcute după ureche. Dar, oamenii, ce facem cu oamenii? Pentru că cei care au mici afaceri în magazinul Dumbrava, spun că vânzările scad pe zi ce trece, și nu din cauza mall-ului, ci în mare parte și din cauza faptului că locația nu a venit cu nimic în întâmpinarea lor. ”Nu s-a investit nimic aici. Păi dacă aș fi eu patron aș face ca la mall aici, aș renova tot, aș reîmpărți zonele pentru vânzare…păi uitați aici, în loc să împartă locul asta mare în două mai mici și să îl închirieze, îl ține gol, așa….În plus, scara rulantă merge degeaba. Sunt clienți puțini….păi ar fi bine să îi pună un senzor, nu să consume așa, curent, degeaba….”, spune unul dintre comercianții de le etajul I.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Vânzările nu stau bine deloc. ”Vindem câte ceva, dar nu ca acum câțiva ani. Noi, de exemplu, avem cosmetice, produse care se găsesc în supermarket-uri…nu mall-ul este problema. Locul…astă vară au intrat niște turiști și i-am auzit spunând că nu știau că aici e magazin de chinezării, că la cum arată….”, spune un alt comerciant.

Clienți fideli, dar în scădere

Un alt sibian care are un stand cu ceasuri și bijuterii, spune că cei care vând în Dumbrava se adresează altei categorii de clienți. ”Eu am clienții mei care cumpără. Cine vrea marfă de calitate, dar la preț bun, vine aici, nu se duce în mall. Eu sunt aici din anii 80, așa că în timp lumea s-a învățat cu mine. Sunt cu totul alt gen de clienți față de cei care merg în mall”, spune comerciantul.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

La etajul al II-lea însă mai multe zone sunt goale. Chiar în fața scărilor însă, patroana stand-ului cu încălțăminte din piele nu se prea plânge. ”Merge mai rău ca acum ceva ani, e drept. Dar eu încă am clienți, nu se pune problema să nu putem plăti chiria. Eu fac și pe comandă, așa că lumea știe lucrul ăsta și vine aici. Uitați-vă câte modele am expuse. Fiecare pantof e altfel. Păi în mall găsești așa ceva? O pereche de cizme o iei din mall la 700 de lei, iar la mine, identică, e 250…prețurile sunt mai bune aici, în mall e brand-ul…dar și așa, magazinul ar trebui modernizat, pentru că asta contează pentru clienți”, spune femeia.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Etajul III este întruchiparea falimentului. Jumătate din stand-uri sunt goale, iar cei care încă se încăpățânează să ducă afacerea mai departe spun că se vor da curând bătuți. ”E gol, nu vine nimeni. Altă dată, de Moș Nicolae, era plin…vindeam cu lanțurile puse, așa multă lume era…Acum nimeni…Cel mai probabil de la anul o să închidem și ne reprofilăm, nu avem ce face….Brand-urile ne-au înghițit. Ei își permit să facă reduceri, publicitate…”, spune un comerciant care vinde îmbrăcăminte.

foto magazinul dumbrava, rușinea comerțului din sibiu - arată la fel ca acum 30 de ani

Din spusele comercianților din Magazinul Dumbrava declinul a început acum câțiva ani, iar faptul că aici nu se investește niciun leu și nu se modernizează nimic, nu poate fi de ajutor. Dimpotrivă, este picătura chinezească ce afundă și mai tare comerțul din centrul orașului. Un loc ce cu puțină viziune și dorință s-ar fi putut transforma într-un punct de reper, s-a transformat într-un muzeu la care intrarea este gratuită.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

9 Commentarii

  1. Pingback: Magazinul Dumbrava și-a revenit după pandemie - Ziare locale 24
  2. Pentru mizeria de centru pe care o avem, pentru mizeriile de amplasamente (ex. Promenada, lângă gara, casa multor oameni ai străzii), pentru preturile exuberante ale unor haine care sunt efectiv simple, fără niciun farmec, sa știți ca magazinul Dumbrava este chiar un loc plăcut, un loc în care intrii și simți simplitate, un vibe unic, Dumbrava este pur și simplu un loc unic, care este de foarte multe ori, distrus de niște roboti care caută doar modernizare și renume. *Degeaba este renovat sau nou, dacă este inutil, aka Promenada Sibiu.*

  3. mag. dumbrava e o boschetareala caruia I s-a mai adaugat unul, spatiul habarnamm. In loc sa se faca un sediu nou teatrului national, s-a invocat ca terenul apartine habarnamm cui dar iata ca a aparut aceasta mizerie fara rost. in locul spatiului cu cotete, habermann, trebuia o parcarea, macar cu doua nivele.

  4. Ce pregatiti frumosii primariei? Acum ca ati deschis acel.mall pus aiurea in oras si fara autorizatii de functionare va dati rotunzi ca are Sb de.toate si Dumbrava va impiedica sa fiti niste basinosi mai asiduu decat va credeti…cum ziceati si voi din anii 70 ii acolo si e la.fel, DE CE mai profitori mici ce sunteti va luati de ea??…care e interesul ? Va mai pica de o ciorba , un comision de.baieti buni?

  5. Cum sa nu scada vanzarile, toata marfa este adusa din Dragoul Rosu, foarte putine produse sunt realizate de firme din tara sau de marca.Marfa care se gaseste in Dumbrava este si la targ, nu e nici o diferenta, la Mall este cu totul altceva- produse de firma, expunere pe zone si destinatii, alta calitate.De ce comerciantii nu s-au mutat in mall ? Pentru ca se complac in situatie si mai ales nu cred ca ar face fata cu marfa care o au.

    1. Ce pregatiti frumosii primariei? Acum ca ati deschis acel.mall pus aiurea in oras si fara autorizatii de functionare va dati rotunzi ca are Sb de.toate si Dumbrava va impiedica sa fiti niste basinosi mai asiduu decat va credeti…cum ziceati si voi din anii 70 ii acolo si e la.fel, DE CE mai profitori mici ce sunteti va luati de ea??…care e interesul ? Va mai pica de o ciorba , un comision de.baieti buni?

  6. Cum sa nu scada vanzarile, toata marfa este adusa din Dragoul Rosu, foarte putine produse sunt realizate de firme din tara sau de marca.Marfa care se gaseste in Dumbrava este si la targ, nu e nici o diferenta, la Mall este cu totul altceva- produse de firma, expunere pe zone si destinatii, alta calitate.De ce comerciantii nu s-au mutat in mall ? Pentru ca se complac in situatie si mai ales nu cred ca ar face fata cu marfa care o au.