Elucidare: Moartea tinerilor care foloseau țigări electronice a fost cauzată de droguri
tigara electronica

La începutul lunii septembrie se anunța faptul că cinci tineri din Statele Unite ale Americii au murit după ce au utilizat țigări electronice. Atunci s-a emis un avertisment pentru folosirea unor astfel de dispozitive, iar panica s-a instalat repede în rândul celor care le folosesc. După aproape trei luni însă, autoritățile care au anchetat cazurile au venit cu lămuriri.

În urma investigațiilor făcute și a rezultatelor analizelor de laborator s-a stabilit că tinerii nu au decedat din cauza lichidelor pentru vapat ce sunt comercializate pe piață, ci din cauza consumului de droguri prin intermediul țigării electronice, aceste produse fiind achiziționate de pe piața neagră.

” Asociația Industriei de Vaping din România (AIV) dorește să informeze opinia publică despre ultimele concluzii ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) despre cazurile de îmbolnăvire în lanț din SUA care inițial au fost atribuite în mod eronat vapatului.

Începând de vineri, 8 noiembrie, CDC a modificat avertismentul de folosire al tuturor produselor legale de vapat, existent până atunci în anunțurile sale, reducându-l strict la produsele care conțin tetrahidrocannabinol (THC), o componentă psihoactivă a plantei de marijuana. Această decizie a fost luată ca urmare a rezultatelor testelor toxicologice care au arătat că acetatul de vitamina E, folosit deseori ca și aditiv în e-lichidele care conțin THC, a fost prezent în toate probele luate unui grup de 29 de pacienți cuprins în investigații. În condițiile în care acetatul de vitamina E nu este prezent în produsele legale de vapat, CDC nu mai consideră că aceste produse prezintă un pericol pentru consumatorii adulți. CDC era ultima instituție de sănătate implicată în investigarea cazurilor din SUA care a menținut un avertisment generalizat la adresa folosirii produselor legale de vapat. Cealaltă mare instituție americană implicată în aceste cazuri, Agenția Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a renunțat la acest avertisment general, înlocuindu-l cu unul limitat strict la produsele care conțin THC încă din septembrie.

De asemenea, este de remarcat faptul că urme de THC și acetat de vitamina E au fost găsite și în probele a trei pacienți care au pretins că nu au consumat THC. Acest lucru ne arată că îngrijorările referitoare la faptul că nu toți bolnavii ar fi consumat THC sunt nefondate. Devine tot mai evident că, în ciuda afirmațiilor anumitor personalități din România, mânate de dorința de a demonstra cu orice preț că produsele de vapat ar fi la fel de nocive ca țigările, nu există victime ale „țigării electronice”, ci victime ale drogurilor ilegale de stradă. Așa cum seringile nu sunt responsabile pentru abuzul de droguri, este absurdă învinuirea vapatului pentru bolile pulmonare ale unor persoane care folosesc substanțe interzise.

Concluziile CDC arată că nu produsele de vaping legale, cumpărate din magazine, precum țigările electronice, vaporizatoarele, produsele cu tutun încălzit sau altele au cauzat recentele îmbolnăvirile din SUA, ci extractul de marijuana procurat de pe piața neagră, pe care utilizatorii l-au pus în aceste dispozitive. CDC îndeamnă consumatorii să evite să cumpere produse de vapat de pe piața neagră și să nu utilizeze lichid THC, să modifice sau să adauge substanțe la produsele cumpărate din magazine.
Lichidele cu nicotină pentru vaping sunt clar legiferate pe piața românească sub legislația Europeana TPD2. Punerea lor pe piață poate fi făcută doar după o notificare de 6 luni în prealabil, timp în care producătorul are obligația de a furniza autorităților buletine de analiză toxicologică. AIV susține consumul de lichide achiziționate din magazine fizice autorizate sau online aflate pe teritoriul României, strict de către fumătorii adulți.”

Ultima oră

Comentariul meu