directorul de la teatrul gong plătește amenda copiilor sancționați pentru că au dat o tură de piața mare
Adrian Tibu director Teatrul Gong

Vinerea trecută 80 de copii au protestat în Piața Mare, în cadrul proiectului Fridays for Future. Același lucru s-a întâmplat în late 17 orașe din România, tinerii cerând declararea stării de urgență climatică. Însă, doar la Sibiu organizatorul protestului, mama uneia dintre eleve, a fost amendat pentru că nu au respectat perimetrul pentru care au primit autorizație. Adică au dat o tură prin Piața Mare, nu mai mult de 10 minute.

Copiii au cerut, atât prin protest, cât și printr-un memoriu trimis primarului Sibiului, crearea mai multor spații verzi, promovarea ECO-educației și formularea de obiective de dezvoltare durabilă. Primăria Sibiu le-a emis avizul ăentru protest în zona catargului din piața Mare. Spontan, copiii s-au gândit să își facă auzite cererile și în Târgul de Crăciun, așa că au dat o tură prin Piața Mare. Pentru că nu au rămas în locul stabilit prin autorizația de protest, Poliția Locală a amendat organizatorul cu 1000 de lei.

”Poliția Locală Sibiu are atribuții legale de a reacționa în cazul nerespectării avizelor emise pentru adunările publice și intervine corect, în fiecare caz, indiferent cine este organizatorul manifestării.

Comisia de Adunări Publice a avizat favorabil acțiunea intitulată Global day for climate action – Fridays for future, aceasta urmând să se desfășoare în zona catargului cu drapel din Piața Mare. Organizatorul acestei manifestări și-a asumat responsabilitatea ca această manifestare să respecte prevederile legislației și ale avizului emis, inclusiv locația avizată pentru desfășurare.

Având în vedere că organizatorul manifestării nu a respectat prevederile avizului, Poliția Locală a aplicat o sancțiune contravențională acestuia, în conformitate cu prevederile legale.”, a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Adrian Tibu a reacționat

După ce aplicarea amenzii a fost făcută publică, mai mulți sibieni au reacționat și au fost de părere că o amendă este mult prea mult pentru acțiunea copiilor, iar alții s-au oferit să plătească suma. Cel care a fost cel mai rapid în declarații a fost Adrian Tibu, directorul Teatrului Gong. Acesta și-a anunțat intenția pe pagina de Facebook, iar reacțiile nu au întârziat. Alți sibieni s-au oferit și ei să contribuie la plata amenzii.

”Da, vreau să le plătesc eu amenda. sunt alături de ei. Mi se pare că subiectele, atât cel pentru care au protestat, cât și felul în care au fost sancționați, sunt mult prea importante pentru a fi ignorate. Iar amenda e disproporționată pentru ce s-a întâmplat. Nu pot sta pe margine, să văd o nedreptate și să nu mă implic. Am înțeles că vor să conteste amenda, dar dacă va fi prea complicat birocratic, îmi mențin oferta de o plăti”, spune Adrian Tibu.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu