scurtmetraje create de liceenii sibieni, prezentate într-o proiecție specială la astra film cinema
Captură ecran: Școala de cusut-țesut/ YouTube

Astra Film a organizat miercuri, la Astra Film Cinema din Piaţa Mică nr. 11, o proiecţie specială a selecţiei de filme realizate în cadrul Atelierului de film pentru liceeni.

Ajuns la ediția cu numărul 6, atelierul s-a desfăşurat în vara acestui an, în două sesiuni – între 29 mai și 2 iunie, respectiv 10 şi 16 iunie, la sediul Astra Film. Pe parcursul atelierului, 16 liceeni sibieni, dintr-un număr de 18 participanţi, au realizat 13 scurtmetraje în care au abordat subiecte diverse, de la căutări personale, empatie şi bullying, la prietenie, singurătate și independență, de la şcoală, familie şi hobby-uri, la locuri şi monumente istorice din Sibiu pe lângă care trecem nepăsători.

Filmele realizate au putut fi văzute în premieră într-o gală specială ce a avut loc în ultima zi a Astra Film Festival – duminică, 20 octombrie 2019, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, în prezenţa regizorilor şi a familiilor lor.

Școala de cusut-țesut” (5 min.) – Anca Nicolae-Barbu (clasa a X-a, CN „O. Goga”)

Tata își amintește de anii ’90” (6 min.) – Aurora Santopietro (clasa a X-a, Colegiul Tehnic „Cibinium”)

Apă, paie și bătaie” (subtitlu Credința și tencuiala) (7 min.) – Paula Dörr (clasa a VII-a, CN „Samuel von Brukenthal”)

63 de subiecte posibile” (4 min.) – Liv Stüttgen (clasa a IX-a, CNP „A. Șaguna“)

Vin golanii” (5 min.) – Paul Ciucă, Anca Nicolae-Barbu, Tudor Arsin (clasa a X-a, CN „O. Goga”)

Încrederea în cai” (7 min.) – Elisa Bertea, Flavia Ranf, Daria Covrig (clasa a X-a, CN „O. Goga”)

Dubla moștenire” (6 min.) – Paula Dörr (clasa a VII-a, CN „Samuel von Brukenthal”), Aurora Santopietro (clasa a X-a, Colegiul Tehnic „Cibinium”)

Timp, nu fi hain” (6 min.) – Samson Antonio Darius (clasa a IX-a, Colegiul Agricol „D.P. Barcianu”)

Fix în ziua mea de naștere” (5 min.) – Denis Prodea (clasa a XI, LT „C. Noica”)

Trebuie să te ridici”  (4 min.) – Tudor Arsin (Clasa a X-a, CN “O. Goga”)

Părinții şi notele” (7 min.) – Alexandra Mandea, Tudor Baște (clasa a IX-a, CN „O. Goga”)

Iubirea de sine” (7 min.) – David Drăgan (clasa a XI-a, CN „Samuel von Brukenthal”), Miruna Cândea (clasa a X-a, CN „Samuel von Brukenthal”), Patricia Costescu (clasa a X-a, CN „Samuel von Brukenthal”)

Sibiul văzut de liceeni” – (4 min.) – autor colectiv

Dincolo de dorinţa de a cultiva gustul pentru un cinema viu şi creativ şi privirea critică asupra conţinutului audiovizual, programul educaţional Astra Film Junior facilitează descifrarea limbajului vizual şi înţelegerea modului în care sunt realizate filmele documentare. În acest sens, programul dedicat adolescenţilor cuprinde şi un curs intensiv de film pentru liceeni, care vizează descoperirea lumii înconjurătoare prin cinema. Cea mai intensă metodă de a descoperi limbajul cinematografic și cel mai profund început de educație de cinema este să înveți să faci propriul tău film. Începând din anul 2014, atelierul de film pentru liceeni se desfășoară anual, iar zeci de adolescenţi din liceele din Sibiu au trecut prin experienţa formatoare de excepţie a acestui atelier. Trei foști cursanți au ales să studieze Cinematografie la universitate, făcând din aceasta o carieră profesională.

În cadrul atelierului din acest an, pe lângă înţelegerea mai profundă a produselor audiovizuale la care sunt expuşi, elevii au descoperit bazele teoretice şi practice ale realizării de filme documentare, au învățat să analizeze conținutul acestora și să conștientizeze modul în care alegerile regizorului influențează privitorul, s-au deprins cu tehnicile de filmare în funcție de subiect, de tipul de material pe care doresc să îl realizeze și de mediul în care se desfășoară filmările, și-au dezvoltat abilitățile de introspecție și comunicare. Pe scurt, au fost două săptămâni pline, care au comprimat informații predate – în mod normal – în câțiva ani de școală de film.

Ediţia  a VII-a a Atelierului de film pentru liceeni se va desfăşura în două sesiuni – între 12 şi 15 martie 2020, respectiv 30 martie şi 5 aprilie 2020 –, iar înscrierile se pot face până în data de 15 februarie 2020, completând formularul pus la dispoziţie aici.

Atelierul de film face parte din programul educaţional Astra Film Junior şi a fost organizat de Astra Film, în colaborare cu Asociaţia Vira.

Scurtmetrajele selecționate la finalul ediției din acest an a atelierului practic şi making of-ul atelierului sunt disponibile şi pe site-ul www.astrafilm.ro/atelierul-de-film/.

Ultima oră

Comentariul meu