„Anul 1919 în colecții sibiene” - un eveniment de succes la biblioteca Astra

Duminică, 1 Decembrie 2019, a avut loc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în Muzeul Asociațiunii, vernisajul expoziției „Anul 1919 în colecții sibiene”. Și de această dată, Biblioteca ASTRA, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Arhivele Naționale ale României.

Serviciul Județean Sibiu au prezentat publicului o serie de documente cu valoare de patrimoniu: foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale.

„Anul 1919 în colecții sibiene” - un eveniment de succes la biblioteca Astra

La eveniment au luat cuvântul Christine Manta-Klemens, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Cosmin Roman, muzeograf la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale al bibliotecii și curator al expoziției.

„Anul 1919 în colecții sibiene” - un eveniment de succes la biblioteca Astra

Sunt valorificate expozițional materiale documentare care prezintă o serie de măsuri de ordin politic, administrativ, militar și economic, impuse de autoritățile centrale și locale (civile și militare), după realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918: restricții de circulație, interzicerea portului uniformei Armatei Austro-Ungariei, pedepsirea celor care sabotau funcționarea liniilor de comunicație (telefon, telegraf), a instalațiilor industriale, stabilirea programului de funcționare a spațiilor comerciale, limitarea consumului de băuturi alcoolice, aprovizionarea Budapestei cu produse alimentare, interzicerea declanșării grevelor funcționarilor publici și a lucrătorilor din industria minieră, instaurarea cenzurii.

„Anul 1919 în colecții sibiene” - un eveniment de succes la biblioteca Astra

„Expoziția cuprinde în jur de 200 de documente: foi volante emise de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, de Comandamentul Diviziei a 7-a a Trupelor din Transilvania, două manuscrise semnate de Vasile Goldiș, adresate episcopului greco-catolic Demetrie Radu, în care se solicită reluare relațiilor diplomatice cu Vaticanul. În egală măsură, sunt expuse două documente manuscrise, prin intermediul cărora, conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Paris, din anul 1919, Alexandru Vaida-Voevod, acceptă calitatea de corespondent al Ziarului Patria și membru în delegația română, a lui Horia Petra-Petrescu, publicist, secretar și bibliotecar al Asociațiunii. Toate aceste documente au, în mod cert, valoare de patrimoniu, fiind mărturii ale vieții socio-politice din perioada ulterioară Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment de o importanță majoră, în istoria României moderne și contemporane”, afirmă Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

„Anul 1919 în colecții sibiene” - un eveniment de succes la biblioteca Astra

Muzeul Asociațiunii a fost, așadar, gazda unui eveniment special, care a adus în atenția publicului detalii mai puțin cunoscute referitoare la ritmul și dinamica vieții sociale după anul 1918, reunind documente de excepție și cercetători în domeniul istoriei.

Expoziția este deschisă publicului la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu, nr. 5, Muzeul Asociațiunii, et. 1, sediul istoric, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică