studiu: fricile mamei pot afecta dezvoltarea emoțională a bebelușului

Cercetători de la Universitățile Aalto și  Turku din Finlandia au dezvăluit că anxietatea mamei legată de sarcină  poate afecta dezvoltarea emoțională a bebelușului.

Anxietatea din sarcină se referă la preocupările mamei față de această perioadă din viața ei, față modificările de aspect,  naștere, sănătatea copilului și creșterea lui. Studii anterioare au demonstrat o legătură între anxietate și dezvoltarea neurologică a bebelușului. Viitoarele mame, după ce trec de perioada grijilor pentru vărsături în sarcină, încep să aibă tot felul de frici, care le crează anxietate.

Rezultatele acestui studiu referitor la anxietatea în sarcină și cum afectează bebelușui a fost publicat în ‘Journal of Affective Disorders’. Pentru a efectua studiul, cercetătorii au examinat datele unui chestionar pentru 19 mame cu bebeluși din Finlanda și au verificat răspunsurile cerebrale ala bebelușilor la diferiți stimuli, decoperind legătura între anxietatea la mame în timpul sarcinii și dezvoltarea emoțională a micuților după naștere.

Desi anxietatea este o reacție naturală a corpului nostru și un instinct de supraviețuire, nu trebuie să ne lăsăm paralizați de frici. Rezultatele au arătat că efectele anxietății mamei au fost mai mici în săptămâna 34 decât în săptămâna 24 a sarcinii. Cercetătorii au reușit să măsoare răspunsul cerebral al fătului la vocea tristă a mamei. Anxietatea se transmite mai mult în al doilea trimestru al sarcinii decat spre final.

E nevoie de un studiu mai amplu

Profesorul Hasse Karlsson de la Universidad de Turku  a semnalat pe de altă parte că pentru a înlelege mai bine aceste descoperiri este nevoie de urmărirea copiilor pe măsură ce cresc, adică pe parcursul mai multor ani. Astfel aceste studii pot fi mult mai revelante din punct de vedere clinic.

Ultima oră

Comentariul meu