cum influențează tiroida sănătatea - mitul îngrășării

Cu siguranță ați auzit măcar odată afirmația “mă îngraș de la tiroidă“. Mulți fac aluzie la o presupusă afecțiune, fără să conștientizeze că fiecare avem o grandă tiroidă care produce hormonul tiroxină. Acesta acționează în tot corpul și funcțiile principale sunt printre altele de a regla temperatura corpului, metabolismul, creșterea oaselor și dezvoltarea cerebrală.

Există multe mituri în legătură cu acțiunile și influența tiroidei. În sens comun, tiroida este cunoscută mai ales pentru rolul ei în îngrășat și slăbit, dar asta este doar un mit. Situată în partea din față a gâtului glanda tiroidă poate fi localizată pornind de la golul dintre cele două clavicule și urcând aproximativ două degete mai sus. Nu toate problemele de greutate au legătură cu această glandă, iar dacă e să fie vinovată de îngrășare, asta se întâmplă când boala de tiroidă a avansat și simptomele dispar imediat ce ce controlează sau se vindecă. Tiroida are doi lobi, drept li stâng, uniți printr-o punte, instmul tiroidian, care se sprijină pe un cartilagiu proeminent, pe care îl știm ca nuca gâtului.

Hipo și hipertiroidismul

Ca orice parte a corpului, tiroida se poate îmbolnăvi și deregla. Când asta se întâmplă, producția de hormoni este alterată. Tulburarea face ca să nu mai producă hormoni suficienți, adică hipotiroidism, sau să producă mai mult, în exces, adică hipertiroidism.

Sunt boli cronice în general și afectează în special femeile. în cazul hipotiroidismului, problemele se agravează lent, pe parcursul a mai multor ani. Simptomele sunt aproape imperceptibile la început, cum ar fi creșterea în greutate sau oboseala. Lumea pune semnele pe seama vârstei, dar pe măsură ce metabolismul încetinește, semnele pot fi tot mai evidente. Oboseala cronica, sensibilitate la frig, constipație, piele uscată, umflarea feței, slăbiciune musculară, colesterol crescut, menstruație neregulată, depresie sau tulburări de memorie sunt unele din semnalele de alertă în cazul hipotiroidismului. Unele simptome cum ar fi menstruația neregulată pot fi însă confundate cu sindromul ovarelor polichistice.

În cazul Hipertiroidismului, simptomele pot fi confundate cu alte boli, ceea ce face mai dificil diagnosticul. Pierderea în greutate, tahicardia, palpitatiile, creșterea apetitului, stare de anxietate, transpirație, tremurături, insomnie, sensibilitate la căldură sunt câteva dintre simptome. Dacă bănuiești că suferi de o tulburare endocrină, contactează medicul cât mai repede.

Atenție la alimentație

Dieta este foarte importantă pentru menținerea sănătății și trebuie să ne aducă toate elementele necesare pentru buna funcționare a organelor. Tiroida produce hormoni și pentru asta are nevoie de proteine și iod. Pentru a le obține, sunt importante vegetalele, leguminoasele și cerealele. O importantă sursă de iod sunt algele marine.

Lipsa iodului provoacă gușă

Când tiroida a crescut ca mărime și devine vizibilă, apare gușa. Aceasta afectează mai mult femeile, iar cauza sa nu este cunoscută în acest moment. Creșterea sa este progresivă și poate duce uneori la compresiunea esofagului, traheei sau vaselor de sânge și poate produce dispnee sau disfagie. Primul lucru care trebuie făcut sunt analizele de sânge și o măsurare a hormonilor. Atunci ar trebui să evaluați dimensiunea glandei și să o monitorizați dacă este un caz simplu.

Nu există medicamente care să reducă dimensiunea, dar se recomandă de obicei ingerarea de iod, astfel încât să nu existe un deficit. Dacă produce simptomele compresive, aceasta va fi înlăturată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Dacă nu este îndepărtată complet, hipotiroidismul este aproape inevitabil de a se dezvolta din nou peste ani.

În sarcină

În sarcină, tiroida se mărește cu 10-20 la sutp pentru a se adapta nevoilor corpului viitoarei mame. Este foarte important, deoarece acești hormoni tiroidieni sunt responsabili de maturizarea fătului și a sistemului nervos, în special în primele trei luni.  Mamele cu hipotiroidism pot avea complicații, de aceea trebuie făcute teste pentru a exclude modificările.

Dacă este foarte severă, este posibil să suferiți avorturi spontane, naștere prematură, hipertensiune arterială, preeclampasie și risc de cezariană. Lipsa unei stimulări a hormonului tiroidian la făt va implica anomalii congenitale, anemie și un coeficient de coeficient intelectual mai scăzut, cu risc de cretinism. Astăzi, în țările dezvoltate nu mai există multe cazuri de cretinism infantil, datorită programelor de detenție timpurie.

Ultima oră

Comentariul meu