cum să nu rămâi fără bani la începutul noului an

Crăciunul și sfârșitul de an reprezintă o bucurie și o relaxare, mai multe zile libere și prilej de sărbătorit și făcut cadouri celor dragi. Cheltuielile însă pot crește periculos de mult, astfel încât trebuie planificat bine bugetul, pentru a nu ne trezi că vom începe noul an pe minus, cu datorii și cu moralul scăzut.

Planificarea bugetului 

Primul pas atunci cînd se face planificarea bugetului este realizarea unei liste cu cheltuieli. Poate părea puțin rudimentar dar ar trebui puse pe hârtie toate cheltuielile, indiferent că este vorba de rude, partenerul de viață, copii sau alte tipuri de cheltuieli.

Lista trebuie recitită cu atenție și este important să nu se facă schimbări pe parcurs, dacă nu este un motiv serios în acest sens. Trebuie calculați banii disponibili pentru luna decembrie și data când se primește salariul pe luna ianuarie. Trebuie luat în calcul programul de lucru al băncilor și magazinelor, în cazul în care nu se fac și cumpărături online. De asemenea, trebuie luate în considerare și plațile la timp a dărilor și datoriilor, dacă există.

Planificarea impozitelor 

Dacă vorbim de impozit auto  2019, acesta a avut parte de reduceri pe plan național până în maxim 10%, dacă se plătea până pe data de 31 martie. Este bine să se efectueze calcule pentru impozitul pe autoturismul proprietate personală, încă de pe acum pentru că toate impozitele dacă se plătesc la timp se poate beneficia de reduceri.

Taxa auto sau timbrul de mediu este altă taxă, diferită de impozitul pe mașină. Prețul diferă în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, astfel că proprietarii de bolizi cu motoare puternice vor avea de scos din buzunar mai mulți bani pentru această taxă. Dacă se beneficiază de locuri de parcare la domiciliu atunci la fel, trebuie să se plătească la timp, tot până pe data de 31 martie, cel târziu. Dacă direcțiile de taxe și impozite locale sunt închise, nu este motiv de panică. Există stațiile SelfPay din supermarketuri, care pot fi utilizate atunci când la direcțiile respective programul s-a încheiat deja.

Util de știut despre dividende

Nu strică să știți mai multe detalii despre dividende, acestea vă pot veni în ajutor la sfârșit de an, dacă se deține calitatea de asociat sau acționar. Firește, aceste dividende sunt echivalente cu aportul adus de beneficiar capitalului social al respectivei entități juridice. Dividendele reprezintă distribuirea în bani sau în natură, efectuată de o entitate juridică către cetățenii care dețin titluri de participare la respectiva entitate.

De la regula de mai sus sunt și anumite excepții, și anume: distribuirea de titluri de participare noi sau atunci când se majorează valoarea nominală a titlurilor de participare existente, din motive de majorare a capitalului social; distribuirea efectuată în corelație cu dobândirea sau răscumpararea titlurilor de participare proprii de către entitatea juridică; distribuirea în natură sau bani, care se efectuează în strânsă conexiune cu lichidarea unei persoane juridice; distribuirea în natură sau bani, care se efectuează datorită reducerii capitalului social; distribuirea de prime de emisiune în mod proporțional cu partea ce revine fiecarui participant; distribuirea titlurilor de participare ca urmare a operațiunilor de reorganizare.

Este important să puteți afla dacă respectiva societate juridică vă poate vira la timp respectivele dividende. Deși nu e plăcut, multe astfel de companii au probleme la diferența între încasări și plăți. Asta înseamnă că plățile către furnizori s-au efectuat la timp, însă încasările de la clienți nu au venit la termenul scadent. Drept urmare, societatea poate să nu dispună de lichidități, însă asta nu înseamnă că nu se pot întocmi viramentele pentru dividende, acestea urmând a intra în conturi la o dată ulterioară, mai exact atunci când va exista disponibilitate de cash flow.

Toate aceste măsuri de mai sus sunt orientative, fiecare trebuie să adapteze aceste sugestii și sfaturi la propriile situații concrete de viață. Banii sunt întotdeauna prea puțini dar economisirea lor chibzuită poate să-i înmulțească sau să-i consume într-un ritm mult mai redus, spre bucuria familiilor și celor dragi.

Ultima oră

Comentariul meu