acuzații de discriminare și nepotisme la tursib - directorul anunță că se face anchetă
foto: arhivă

SC Tursib este o societate comercială al cărui singur acționar este Consiliul Local al Municipiului Sibiu. Deși nu are statutul unei societăți private, dar nici al uneia de stat, având deci un statut special, o parte din fondurile sale provin din banii publici ai orașului, cea ce face ca Tursib să fie măcar pe jumătate societate de stat. Asta înseamnă că și aici ar putea funcționa nepotismele și legăturile de familie să fie un liant între angajații pe funcții de conducere. Iar de aici posibilitatea ca cei aflați în aceste funcții să își permită un comportament neadecvat la locul de muncă, tocmai pentru că știu că nimeni nu îi va trage la răspundere. 

Această situație este semnalată de Alin Poabar, liderul Sindicatului Dumbrava Transport Public Local. Acesta este revizor tehnic în cadrul Departamentului Transport. Alin Poabar a reclamat la consiliul Național pentru Combaterea Discriminării felul în care noua sa șefă, Cosmina Sârbu, director al Departamentului Calitate și control, se poartă cu el. ”Departamentul Transport a fost trecut în subordinea dânsei. De atunci atitudinea ei față de mine este mai mult decât negativă. Își varsă asupra mea nervii, frustrările, toanele. Mă jignește, iar totul a culminat la mijlocul lunii, când în fața tuturor colegilor mi-a spus că sunt cel mai slab angajat. Mai mult, face niște reguli de funcționare în cadrul departamentului pe care nimeni nu le-ar putea respecta, pentru că omenește nu este posibil. Dar spune că nu o interesează și că lucrurile trebuie făcute după regulile ei. Atitudinea doamnei este de nesuportat”, spune Alin Poabar.

Supărată pe sindicat

Alin Poabar spune că atitudinea Cosminei Sârbu la adresa sa este generată de faptul că este liderul Sindicatului nou înființat în cadrul Tursib- Sindicatului Dumbrava Transport Public Local. ”Am înființat sindicatul acesta acum patru ani pentru că am văzut condițiile în care se lucra aici, salariile de mizerie. Cu sindicatul am reușit să renegociem salariile care au crescut, dar și alte lucruri bune pentru angajați. Așa că oamenii au venit la noi, au plecat din vechiul Sindicat și am ajuns sindicat majoritar, așa că cu noi se poartă discuțiile. Acesta este motivul, cred eu, pentru care doamna Sârbu se poartă așa. Dar, atitudinea ei îmi afectează munca. Să vii la serviciu și să lucrezi în stres nu este normal”, spune Alin Poabar.

Posibilă incompatibilitate, nepotisme la greu

Liderul de sindicat spune că Sârbu Cosmina nu este calificată pentru postul pe care îl deține, acela de șef Departament control și Calitate. ”Are facultatea de geografie. Cum să verifici ceva tehnic dacă nu ai învățat așa ceva? Înainte se numea manager la acest departament, dar nu avea pe nimeni în subordine. I s-a transferat Departamentul Transport, din care fac parte și eu ca revizor tehnic și încă cinci colegi, pentru că altfel nu s-ar mai fi justificat funcția de șef și nu ar mai fi putut lua același salariu”, crede Alin Poabar.

Acesta spune și că la conducerea Tursib angajările s-au făcut pe legături de familie. ”Cosmina Sârbu este soția șefului Departamentului Tehnic, iar fratele ei este șeful Departamentului ITP. Ea este nașa de botez a fiicei directorului Tursib. Deci ea, din funcția de șef la Departamentul de control, ce control ar putea să facă soțului, de exemplu? Sau fratelui? Am mers cu toate aceste probleme la directorul societății, dar a spus că verifică. Sunt convins că se vor găsi ceva nereguli la mine și tot eu voi fi cel sancționat și tras la răspundere, că doar nu o să își sancționeze nașa….”, crede liderul sindical.

Facem anchetă

Dan Căprariu, directorul Tursib, spune că nu el trebuie să dea un verdict în acest caz. ”Eu nu am ce să comentez. Este constituită o comisie care vorbește cu oamenii, întreabă, verifică. Apoi ei vor stabili concluziile și vedem atunci ce măsuri se iau”, a declarat Dan Căprariu.

Cât despre rudeniile de la vârful societății ”Nu există așa ceva. Nu există nicio legătură a doamnei cu soțul. Ei lucrau la Tursib, se cunoșteau… Iar ea este șef la calitate din 2011, nu de ieri de azi. Nu cred că este vorba despre incompatibilitate, nu există relație de subordonare”, adaugă directorul.

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Aline…mai taci ca nici tu nu esti mai bun…du-te si lucrează ca si sofer pe autobuz…toti revizorii sunt niste puteri. Ar trebui să vă desființeze. Ia zi te rog ce faceti voi pentru banii ăia multi pe care ii luati??? Din sofer pe autobuz ai ajuns revizor…cum asa????

    1. Tursib-ul se plânge de lipsa de șoferi si voi putorile stati revizori. Dormit toata noapte si ziua nu faceti nimic. Da 5 exemple de ce lucrezi ca si revizor. Un revizor castiga mai multi bani decat va imaginati. În jur de 3500 lei si NU FACE NIMIC!!!!! ALA E UN POT PE PILE!!!! daca vreau sa ajung revizor nu am nici o șansă.