presa internațională cataloghează rezultatele alegerilor ca o "înfrângere istorică pentru stânga"

Rezultatul alegerilor prezidențiale din România este comentat în presa internațională. Scorul zdrobitor cu care a fost înfrânt PSD-ul este catalogat ca ”istoric”, iar jurnaliștii străini spun că acest lucru demonstrează că românii își doresc un viitor european., scrie digi24.ro

„Înfrângere istorică a stângii la prezidențialele din România”, este titlul din Le Monde. Cotidianul francez interpretează rezultatul ca fiind eșecul strategiei stângii, care a încercat să seducă electoratul cu creșteri de salarii, pensii și ajutoare sociale dar care a întors spatele orientării istorice pro-europene a țării și milioanelor de români plecați la muncă în Europa de Vest.

Și presa italiană a urmărit rezultatul alegerilor din România. La Repubblica scrie că la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România a confirmat că vrea să rămână în Europa. Este o lovitură dată suveraniștilor, autocraților și național-populiștilor de pe întreg continentul, cred jurnaliștii italieni. Totodată, rezultatul dă șansa continuării luptei anticorupție și accelerării integrării în UE a României. Cotidianul italian spune că, în campania electorală, PSD a adoptat poziții asemănătoare celor ale liderilor suveraniști și național-conservatori populiști la putere în alte țări din fostul imperiu sovietic.

Agenția de presă Reuters scrie că „Președintele de centru al României, Klaus Iohannis, a câștigat ușor al doilea tur, după cum era de așteptat, zdrobind-o pe adversara socialistă prin promisiunea relansării reformei justiției, încetinite de guvernele succesive social-democrate”.

„Președintele de centru al României, victorie răsunătoare”, este titlul unui articol în The Guardian. „Klaus Iohannis a câștigat cu ușurință turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu promisiunea de a relansa reforma justiției.”, scrie cotidianul britanic.

Un articol de opinie în Deutsche Welle, cu titlul „După alegeri, Klaus Iohannis trebuie să livreze”Înfrângerea zdrobitoare a Vioricăi Dăncilă pare să-i fi făcut pe membrii PSD să înțeleagă că zilele partidului sunt numărate. În ceea ce-i privește pe Iohannis șI noul guvern, ei trebuie să desfacă eforturile PSD de a demonta democrația României. Cele 4 milioane de români din străinătate asta așteaptă. Iar dacă președintele vrea să oprească exodul creierelor și să-i atragă pe români înapoi acasă, trebuie să-și îndeplinească repede și bine promisiunile. Are șansa să inițieze un nou început în politica românească, împreună cu forţele proeuropene ale țării. Momentul nu a fost niciodată atât de bun, citim în editorialul din Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Reprezentanța Comisiei Europene la București a postat pe Facebook un mesaj ironic la adresa Vioricăi Dăncilă. Postarea este însoțită de o fotografie cu mesajul „Deci ăștia au fost la vot”, referire la apelativul folosit recent de fostul premier la adresa românilor din diaspora.

Ultima oră

Comentariul meu