Apel către sibieni de la Muzeul Brukenthal- Contribuiți cu mărturii vii la expoziția Revoluției din 1989

Sibienii care mai dețin obiecte din timpul Revoluției din 1989 sunt chemați să facă parte dintr-un proiect al Muzeului Brukenthal. Obiectele vor face parte dintr-o expoziție permanentă la Casa Altemberger.

Publicului sibian care mai deţine mărturii (manifeste, fotografii, piese de vestimentaţie / mai ales uniforme, steaguri, pancarte, brasarde etc.) ale perioadei comuniste și evenimentelor care a avut loc în decembrie 1989 la Sibiu şi care are dorinţa de a le dona Muzeului Naţional Brukenthal, se pot adresa în perioada 1-29 noiembrie secretariatului Muzeului Naţional Brukenthal, în vederea înregistrării propunerii de donaţie (adresa depusă va include un număr de telefon de contact).

Importante și traumatice pentru istoria recentă a României, evenimentele din decembrie 1989 au marcat orașul Sibiu prin vieșile umane pierdute, clădirile distruse, o serie de amintiri care încă mai sălășluiesc în unii dintre noi Pe lângă o memorie colectivă din ce în ce mai standardizată de maniera redactării manualelor și conșinuturilor mediatice, după 30 de ani de la scrierea primelor pagini din istoria post-comunistă, mai putem vorbi și despre o memorie de tip festiv – monumente sau evenimente comemorativeș Cu toate acestea, generașiile viitoare au dreptul de a analiza și interpreta istoria în mod detașat, liber de preconcepșiiș Abordarea de acest tip este posibilă doar prin existenșa unei memorii documentare – altfel spus, existenșa unei colecșii muzeale permanente, constituită de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Nașional Brukenthal, special dedicată perioadei comunismului și evenimentelor din decembrie 1989ș

1989 este anul afirmării publice a internetului și a primei propuneri scrise pentru World Wide Web (conexiuni ce aveau să unească Noua Zeelandă cu Japonia și Australia) La Sibiu, în 22ș12ș1989, cădeau primele victime ale protestului împotriva comunismului/

Atunci când lumea se pregătea să intre într-o nouă eră a comunicării, România a fost surprinsă de evenimentele din decembrie 1989 cu foarte pușine mijloace de documentare directă: prezența redusă a aparatelor de fotografiat, a mașinilor de scris sau a mijloacelor de înregistrare audioș.În anul 1989, populașia nu era educată pentru documentarea prezentului, după decenii de ideologizare și contrafacerea adevărului istoric.

O percepere incompletă a trecutului induce un dezechilibru în ontologia prezentului și în programarea viitoruluiș Nu este prea târziu să întregim baza documentară a istoriei noastre recente.

În cadrul Muzeului de Istorie Casa Altemberger este constituită o colecșie de obiecte din perioada modern contemporană.

Fotografiile, manifestele, steagurile și pancartele, obiectele personale relevante pentru evenimentele din decembrie 1989, toate constituie documente istorice!

CE ȘI CUM COLECTĂM

1. Obiecte relevante pentru perioada comunismului în general și în Sibiu în special: steaguri, piese de uniformă preșcolară și școlară (șoimii patriei, clasele I-IV, pionieri, liceu), piese de uniformă militară, insigne și medalii, carnete UTC și PCR, livrete militare; manifeste și documente ale mișcării de rezistenșă (jurnale, însemnări, texte programatice), fotografii, cartele pentru rașiile de mâncare, fotografii cu alimentare goale și cozi pentru aprovizionarea cu alimente sau alte bunuri, etc

2.Obiecte relevante pentru decembrie 1989 în Sibiu: Fotografii, filmări, înregistrări audio, obiecte semnificative precum pancarte, brasarde, manifeste, steaguri, etc.

3. Obiecte relevante pentru 1990 în Sibiu: Fotografii, filmări, înregistrări audio, documente privind campaniile de ajutoare umanitare, primele pașapoarte, cărși de identitate post comuniste etc.

Cei care doresc să contribuie la întregirea colecșie de istorie contemporană a Muzeului Nașional Brukenthal, o pot face contactându-ne la:

Tel: +40 269 217 691, +40 269 436 558 (L – V, 8:00 – 16:00) Secretariat / Secretary: ramona.nica@brukenthalmuseum.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică