hoții de lemne de la hoghilag au fost arestați – au cărat copacii cu căruțe și tractoare
FOTO arhivă

Doi dintre cei cinci bărbați prinși la tăiat de lemne în pădure de polițiști au fost arestați joi. Aceștia sunt cercetați în dosarul penal privind tăierea ilegală și furtul de material lemnos de pe raza unui ocol silvic.

„În fapt, în urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că la data de 12.11.2019, un bărbat din Viișoara a organizat, în mod ilegal, o acțiune de igienizare a unui parchet de exploatare deși această sarcină îi revenea deținătorului autorizației de exploatare. În acest sens, bărbatul a contactat mai multe persoane cu domiciliul în Hoghilag în scopul participării acestora la martonarea (curățirea parchetelor de exploatare forestieră) parcelei exploatate, urmând ca aceștia să fie retribuiți prin primirea de material lemnos în schimbul muncii depuse. Materialul lemnos provenea din doborârea de pe picior al unor arbori care nu purtau cioplajul silvic, care ar fi urmat sa fie doborâți de persoanele angrenate în prestarea silvica. Cinci persoane s-au prezentat la această activitate, iar la finalul lucrărilor, au tăiat, debitat și încărcat în atelajele hipo doi arbori”, spune Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Această activitate a continuat și în data de 13 noiembrie, la activitate luând parte și un alt bărbat din Viișoara. Și cu această ocazia, a fost tăiat un stejar, care a fost transportat de bărbatul din Viișoara cu tractorul la domiciliu, moment în care au fost surprinși în flagrant de către polițiștii Postului de Poliție Hoghilag.

CITEȘTE ȘI: Cinci hoți de lemne prinși în flagrant în pădure

Având în vedere aspectele constatate de polițiști, cei doi bărbați din Viișoara, în vârstă de 32 și respectiv, 61 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Sibiu, fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori și instigare la săvârșirea infracțiunii de furt de material lemnos, respectiv, furt de material lemnos și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori.

Alte trei persoane din acest dosar sunt cercetate penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori și furt de material lemnos. Polițiștii din Dumbrăveni continuă cercetările în acest dosar.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Bravo poliției române! Au reușit să rezolve problema tăieri ilegale a pădurilor. Au reușit să descopere o ,,rețea ” care au tăiat ,,astronomică” cantitate de material lemnos de 2 m³ de lemne. Dar adevăratele ,, afaceri ” in urma cărora se cara cu garniturile de tren, camioane etc.. rămân legale. Ocoalelor silvice, respectiv pădurarilor nu li se oferă sprijin nici legal, nici fizic din partea poliției. Sunt expuși agresiunilor din partea infractorilor iar poliția le întoarce spatele, ajungând până să fie executați în stil mafiot. Și după toate acestea ies și se lauda cu o ,acțiune de amploare”” in care au prins o cantitate de 2 m³ de lemn. Rușine poliție română și tuturor autorităților publice care ar trebui sa se implice în eradicarea fenomenului.

  2. Si inca trei intrebari ?
    1) Poate un simplu ”BARBAT” din Viisoara sa organizeze curatirea unui parchet de resturi de exploatare, deci nu de arbori pe picor, pentru ca la terminarea exploatarii acesti arbori sau nu ar mai fi trebuit sa existe, sau ar fi trebuit urgent inventariati de personalul silvic cu obligatii stricte in acest sens la preluarea parchetului ?
    2) Poate acest ”BARBAT” sa ”retribuie” munca prestata de terți prin oferirea de material lemnos ?
    3) Daca raspunsul este ”DA”, cine si in ce calitate ar putea face asa ceva ?

  3. Ce pana mea de formulare imbarligata mai e si asta ” un BARBAT din Viișoara a organizat, în mod ilegal, o acțiune de igienizare a unui parchet de exploatare deși această sarcină îi revenea deținătorului autorizației de exploatare” ? Mai mult, se spune ”Hoții de lemne de la Hoghilag au fost arestați”…dar arestat nu a fost NIMENI ! In schimb au fost RETINUTI 24 de ore doi ”BARBATI” din Viisoara ! Care, conform purtaorului de cuvant a IPS Sibiu, au sustras ”material lemnos PROVENIT DIN DOBORÂREA de pe picior al unor arbori care nu purtau cioplajul silvic, care AR FI URMAT A FI DOBORÂTI de persoanele angrenate în prestarea silvica.” Daca intelege cineva, ceva…il rog sa ma ajute !
    Dar ”misterul” nu se elucideaza cu una cu doua…ci continua, mai tare ca in Harry Potter ! Actiunea are loc pe raza ”UNUI„ Ocol Silvic…deci undeva in Twilight Zone si la aceasta ba participa 5 persoane din Hoghilag si doua din Viisoara, ba 5 persoane + 2 ”BÂRBATI”, ba 5 persoane cu totul, pentru ca in afara de cei doi retinuti ”alte trei persoane din acest dosar sunt cercetate penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori și furt de material lemnos” !
    Si inca ceva…”BARBATUL” din Viisoara, jud. Mures, a fost surprins de politistii din Hoghilag, Jud. Sibiu, dar de retinut au fost DOI, in arestul IPJ Sibiu, ”fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de INSTIGARE la săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori și INSTIGARE la săvârșirea infracțiunii de furt de material lemnos, respectiv, FURT de material lemnos și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de INSTIGERE la săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori.”
    Nu poti sa nu te intrebi ce se intelege prin a INSTIGA la taieri de arbori si furt, si mai ales CINE poate face aceasta ? Va invit sa va puneti si voi aceasi intrebare : ”Oare eu, ceteanul X, pot INSTIGA pe cineva la TAIERE ILEGALA si FURT de arbori” ?
    Si inca doua macar…1) Pe cine instig ? 2) Oare persoana INSTIGATA tine cont de instigarea mea, eu fiind un simplu ”BARBAT” din Viisoara ? Pentru mine asta e un exemplu clar de jurnalism cu ”suzeta-n gura” ! Ceva in genul…”eu sunt REPORTER”, dau o stire ”BOMBA” dar nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase. Dau o ”FÂSÂIALĂ”…sa nu zica sefu ca n-am dat-o, dar nici nu vreau sa-mi asum vreo raspundere !
    Halal ”jurnalism”, Madalino !