În zilele de 13 și 14 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu are loc cea de-a treia ediție locală a programului național Donează un PIC în Plus.
Filiala PLUS Sibiu împreună cu alte 15 filiale județene ale Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate, participă astfel la un program prin care își încurajează membrii și simpatizanții să devină donatori fideli, determinați de gândul că fiecare donare salvează două vieți. Prin acțiuni programate în cadrul unui calendar anual, organizatorii își doresc să contribuie la efortul unităților sanitare de a acoperi nevoia de transfuzii, respectând totodată frecvența cu care donatorii fideli pot oferi sângele lor.
Informații despre condițiile specifice pentru a deveni donator de sânge găsiți la https://www.ro.plus/doneazaunpicinplus
Prin implicarea echipei sibiene de organizare, cu sprijinul Smart Society și Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, Sibiul este cel de-al 6-lea oraș din țară în care este disponibilă, începând cu luna octombrie, aplicația Donorium pentru donatorii de sânge.
Donorium interconectează în timp real nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor și facilitează comunicarea prin programarea la cel mai apropiat centru de transfuzie, reducând astfel timpul de așteptare, facilitând alertarea donatorilor despre o nevoie imediată de sânge în orașul lor și oferind informații cu privire la importanța și procesul donării de sânge.
Diana Stoica – membru în Biroul Național PLUS și fost consilier al Ministrului Sănătății în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș – unul dintre inițiatorii acestui proiect prin Asociația Smart Society, s-a preocupat ca voluntar de nevoia de sânge a răniților în perioada Colectiv, declarând: „Am realizat că această criză de sânge este cauzată nu doar de lipsa informării, dar și de faptul că nu este facilitată deloc comunicarea între posibilul donator și centre. Prin proiectul Donorium dorim să promovăm donarea de sânge cât mai mult posibil, să educăm publicul, arătând relevanța donării de sânge și cum poți salva vieți prin simplul fapt că ești informat.”
Proiectul social Donorium reunește oameni din diferite domenii, care se implică voluntar pentru a da o mână de ajutor în rezolvarea unei crize reale, ce trebuie rezolvată pe termen lung, concentrându-și eforturile pentru actualizarea și îmbunătățirea legislației și a finanțării corespunzătoare a centrelor de transfuzie sanguină și având ca obiective modernizarea infrastructurii, introducerea informatizării în toate centrele din țară și constituirea unei rezerve naționale de sânge.
Aplicația Donorium dedicată donatorilor de sănge poate fi descărcată aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.donorium.app&hl=ro