top 10 cele mai importante criptomonede în afară de bitcoin

De cele mai multe ori, nou veniții pe piața criptomonedelor tind să investească în Bitcoin (BTC). Acest lucru nu e de mirare, ținând cont de faptul că este criptomoneda cea mai cunoscută și care domină piața. Dar dacă vorbim despre o diversificare a portofoliului, cu siguranță trebuie să aruncăm o privire și spre celelalte criptomonede. Cât de multe criptomonede sunt pe piață acum? Aproximativ 2000 de alte tipuri de criptomonede sunt în circulație în acest moment, iar altele noi apar periodic. Acest lucru înseamnă că ar putea fi dificil să ne orientăm în această piață fără noțiuni de bază despre cele mai importante criptomonede.

Ce sunt criptomonedele?

Înainte să vedem ce există pe piață în afară de Bitcoin, e important să înțelegem definiția criptomonedelor. În linii mari, criptomonedele sunt bani digitali (virtuali) care există sub formă de tokenuri sau monede. De cele mai multe ori, criptomonedele sunt intangibile, dar unele dintre ele pot lua o formă fizică (carduri de credit sau altceva). Criptomonedele au fost create pentru a avea libertate deplină față de potențialele influențe ale guvernelor.

Care sunt cele mai importante criptomonede?

Ethereum (ETH)

Ethereum este a doua cea mai vehiculată criptomonedă, după Bitcoin. Și acest lucru se justifică cumva prin investițiile în inovație pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Ethereum are propria mașină virtuală și, de asemenea, un limbaj de programare denumit Solidity, elemente necesare pentru crearea și executarea contractelor smart.

Litecoin (LTC)

Una dintre primele criptomonede care au apărut după Bitcoin, Litecoin, a fost dezvoltată de un fost inginer care a lucrat pentru Google. Numele lui este Charlie Lee și este absolvent al MIT. Există multe similarități între Litecoin și Bitcoin, dar Litecoin oferă o confirmare a tranzacției mai rapidă. În zilele noastre, numărul comercianților care acceptă Litecoin ca formă plată alternativă este în creștere.

Monero (XMR)

Monero, criptomoneda privată, așa cum este ea recunoscută în întreaga lume, are un focus pe anonimitate. Acest lucru înseamnă că este imposibil să vezi originea tranzacțiilor sau destinația lor și chiar cât de mult s-a tranzacționat. Pentru cei care doresc să-și desfășoare afacerile online sub semnul anonimatului, Monero este probabil cea mai bună alegere.

Ripple (XRP)

Ripple a fost creat pentru a fi folosit de instituțiile financiare, nu de consumatorii finali sau de afaceri. Nu este complet descentralizat așa cum este cazul altor criptomonede și este gestionat de compania Ripple.

Zcash (ZEC)

Aici vorbim despre o criptomonedă descentralizată și „open source”. Ceea ce oferă în plus, comparativ cu alte criptomonede, dar și ceea ce o diferențiază pe piață este intimitatea și transparența selectivă a tranzacțiilor. Zcash oferă facilități de securitate în plus, dar și posibilitatea ca destinatarul, recipientul și suma tranzacției să rămână private.

NEO

NEO este o criptomonedă originară din China, care a avut o lansare mai anevoioasă datorită atitudinii țării de baștină față de piața de criptomonede. Acum NEO are o poziție stabilă și mulți văd un potențial uriaș aici.

Dash (DASH)

Această monedă este cunoscută și sub numele de Darkcoin (moneda neagră) și mulți spun că este varianta mai privată a lui Bitcoin. Ceea ce oferă Dash este anonimitate. Și poate face acest lucru utilizând o rețea descentralizată care face ca tranzacțiile să fie aproape imposibil de urmărit. Criptomoneda are mulți fani, deși nu a fost lansată de mult timp pe piață.

Cardano (ADA)

Cardano vine de la unul dintre fondatorii Ethereum, Charles Hoskinson și a fost lansată nu de mult timp. Cardano oferă multe dintre beneficiile lui Ethereum (contracte smart), dar și multe altele în plus. Focusul Cardano este pe zona de plăți internaționale, unde timpul de procesare a fost redus de la câteva zile la câteva secunde.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin este folosit în special pentru plăți și nu se poate spune că are o tehnologie extrem de dezvoltată în spate. Totuși, a atras mulți fani prin logo-ul folosit (cu câinele Shiba Inu) și prin faptul că e probabil cea mai distractivă criptomonedă.

OmiseGO (OMG)

OMG este o soluție financiară care pornește de la tehnologia Ethereum. Obiectivul principal este să permită companiilor să proceseze plăți (atât în criptomonede, cât și în modul tradițional) rapid și cu costuri minime. Soluția este deja implementată la comercianți precum McDonald’s în mai multe țări de pe continentul asiatic. 

În timp ce Bitcoin continuă fără urmă de dubiu să fie liderul de piață când vine vorba de criptomonede, sunt și alte opțiuni, din ce în ce mai atractive, pentru cei care vor să investească în acest domeniu. Și deși nimeni nu poate spune cu exactitate cum va arată piața peste 5 sau 10 ani, ce știm sigur este că criptomonedele sunt și vor rămâne pe un trend ascendent.

Ultima oră

Comentariul meu