O tragedie a avut loc, la Sibiu, în cursul săptămânii. Alex, student la Universitatea „Lucian Blaga”, a decis să-și încheie socotelile cu viața și s-a sinucis. Tânărul suferea de depresie, boala secolului care ucide mult prea multe suflete.
Video pe YouTube cu Alex – „Semnalele depresiei sunt acolo, dar noi nu suntem atenți”
În urmă cu doar cinci luni, Alex vorbea, într-un video postat pe canalul său de YouTube, despre un subiect extrem de zguduitor: moartea unui studente care se confrunta cu depresia. Pe atunci, tânărul spunea că și-ar fi dorit să o cunoască personal pe fată pentru a o ajuta, schimbând, poate, cursul tragic al evenimentului.
„Un studiu arată că, la Sibiu, în ultimii zece ani, s-au sinucis peste 400 de oameni. Din aceștia, doi au fost la mine pe strada. Una era chiar bunica mea, care s-a spânzurat în casă, în pod, iar altul un vecin”, spunea Alex.
Tânărul era de părere că semnele depresiei se arată mereu, iar noi, oamenii, ar trebui să fim mai atenți la cei din jur, pentru a le oferi sprijin și iubire.
„Majoritatea oamenilor nu își dau seama că un cuvânt urât sau ceva spus în glumă ar putea să supere pe cineva așa tare. Majoritatea nu trec prin chestiile astea. Semnalele sunt acolo tot timpul, doar că noi nu suntem atenți. Nu ne dăm seama. Eu când îi spuneam prietenului meu cel mai bun că sunt deprimat și că vreau să mă sinucid, îmi spunea să termin cu prostiile. Ideea lui era bună, dar nu e lucrul ce trebuie spus unei persoane care trece prin asta. Avem nevoie de prieteni care să ne încurajeze, să ne ofere dragoste, cuvinte bune”, spunea Alex în luna iunie.
Profesoara lui Alex a postat un mesaj emoționant pe Facebook
Ana-Blanca Ciocoi-Pop, una dintre profesoarele lui Alex, a postat un mesaj emoționant despre tânăr. Aceasta spune că, în spatele ochilor triști ai băiatului, se ascundea o sensibilitate și multă inteligență. Redăm integral postarea profesoarei.
„Ne-a părăsit, din propria-i voință, prea repede, și într-un mod prea dureros, Studentul nostru Alex. Vestea morții lui m-a zguduit într-atât, încât și-a aruncat umbra asupra a tot ceea ce înseamnă viitor apropiat. La cel îndepărtat nu mai îndrăznesc de mult să mă gândesc. Nu am avut privilegiul de a-l cunoaște pe Alex de mult, dar atât cât mi-a fost dat să văd, am înțeles câtă inteligență și sensibilitate se ascundea în spatele acelor ochi triști, etern în căutarea a ceva ce nu a putut găși în lumea această. L-am avut alături săptămâna trecută pentru ultima dată, în cadrul colocviului Lucian Blaga, unde s-a remarcat printr-o întrebare pusă cu mult tact și sensibilitate estetică. Poate cei ce știu să pună întrebări sunt condamnați să nu afle niciodată răspunsuri. Cel puțin nu unele cu care să poată, sau să vrea, să trăiască.
Mă întreb, ca un ecou al paginilor finale din unul din romanele lui Jeffrey Eugenides, ce lume am creat, în care tinerii văd ca unic drum în viață abandonarea vieții însăși? Ce lume am creat în care un tânăr nu mai vede decât funia, gazul de eșapament, podul de pe care se poate sări, sau lama ținută la venele în care pulsează, în van, viață? Ce lume am creat în care vorbim zilnic despre umanism dar ne-am pierdut umanitatea?
Tot ce rămâne sunt vidul, durerea, și acel sfâșietor și absurd ‘de ce?’. Dar, așa cum am spus, uneori a pune întrebări e una dintre cele mai periculoase întreprinderi în care ne putem lansa.
Le-am vorbit astăzi Studenților despre suferințele psihice, despre suicid, despre depresie, despre trauma, despre propriile mele experiențe cu aceste umbre, despre cele ale Părinților mei. Le-am vorbit despre umanitate, și despre stigmatizarea suferinzilor, și despre indiferența cu care trecem unii pe lângă alții zilnic. Și i-am îndemnat să fie, să fim, mai buni unii cu alții. Să întrebăm pe cei de lângă noi dacă sunt bine, și să insistăm și să îi întrebăm din nou, și din nou, să ne pese. Să ne luptăm cu dezumanizarea care s-a lăsat că o cortina neagră peste tot ce facem în ultima vreme.
Să nu ne pierdem. Pe noi. Pe alții.”
Work-shop-uri pentru persoanele care se confruntă cu depresia
În urma tragicului eveniment, profesoara lui Alex vrea să organizeze un work-shop informal unde se va discuta despre anxietate, depresie și singurătate. Detalii aici.