O singură biserică din judeţul Sibiu are un fragment din moaştele Sfântului Nectarie, care este pomenit sâmbătă de către credincioşi, potrivit calendarului ortodox. Sibiul se numără printre puţinele locuri din ţară unde se află moaşte ale acestui sfânt.
Moaşte ale Sfântului Nectarie în judeţul Sibiu, numai la biserica de la Spitalul TBC
Biserica de la Spitalul TBC din municipiul Sibiu este singurul loc din judeţ unde se află fragmente din moaştele Sfântului Nectarie, potrivit agerpres.ro.
Unde se află moaştele Sfintele Nectarie în lume
Moaşte ale Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în insula Eghina, din Grecia, mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră, din Sfântul Munte Athos, iar fragmente din moaştele sfântului se mai găsesc şi la Biserica „Sfântul Nectarie”, din Charlotte, Carolina de Nord.
În România, fragmente din moaştele Sfântului Nectarie sunt depuse la Mănăstirea Putna, la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Iaşi, la Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie”, din Brădetu, judeţul Argeş, la Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, judeţul Tulcea, la Biserica „Sfinţii Voievozi”, din satul Ghimiceşti, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, la Biserica „Sfânta Treime”, din localitatea Bucium, judeţul Braşov, la biserica Spitalului TBC din Sibiu, la biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Izvorul Tămăduirii”, din cadrul Spitalului Judeţean Sfântul Ioan cel Nou, din Suceava, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Nectarie”, din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Capela Sfântul Andrei de la Spitalul Judeţean Galaţi, la Biserica memorială „Mihai Viteazul”, din Alba Iulia şi, de acum, şi la Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare şi Iosif Mărturisitorul” din Constanţa.
După moarte, din trupul sfântului izvora mir
După moartea sa, s-a descoperit că din trupul său izvora mir, iar Patriarhia Ecumenică din Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii în 1961, cu pomenirea pe 9 noiembrie. sursa foto: ziarul lumina